Home > Recepten

Pasta 1

400 gr tarwebloem + wat extra voor het bestuiven

1 afgestreken theelepel zout

4 eieren
  • Omschrijving recept: Deegwaren; Italiaans
  • Aantal Porties: 4
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zeef de bloem op een werkblad en meng er het zout door.

Maak in het midden een kuiltje, breek de eieren erin en werk ze met de hand door de bloem om het kuiltje.

Meng er steeds wat meer bloem door tot de eieren alle bloem hebben opgenomen en het deeg nog soepel blijft.

Wordt het deeg te droog, voeg dan een beetje water toe; blijft het te slap, doordat u grote eieren gebruikt, voeg dan nog wat bloem toe.

Reken 1 ei per 100 gr bloem.

Was de handen, maak het werkvlak schoon en begin te kneden.

Na 10 minuten moet u een blinkende, elastische deegbal hebben.

Wikkel die in vershoudfolie en laat hem in de koelkast rusten of dek hem af met een vochtige doek.

Nu kunt u een pastamachine gebruiken voor het uitrollen, maar vergeet niet het deeg met bloem te bestuiven, anders kleeft alles aan de machine.

U kunt het deeg ook met een deegrol uitrollen. Smeer die eerst in met een beetje olie en wrijf hem goed in met bloem. Hiervoor gebruikt u het best een dunne pastarol. Verdeel het deeg in kleine porties en rol de eerste bal zo snel mogelijk uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ovale lap. Rol ze van u weg en draai het vel telkens een kwartslag.

Als het dunner begint te worden, draait u het uiteinde rond de deegrol en trekt u het vel zachtjes naar u toe. rol het deegvel flinterdun uit, bestuif het met bloem, vouw het lichtjes op en dek af met een doek. Bewerk de andere porties op dezelfde manier.



Nu kunt u tagliatelle snijden, ravioli maken, tortellini, vlindertjes, lasagne, etc. of u kunt dunne spaghetti, tagliatelle door de pastamachine draaien.

Leg de gesneden of gedraaide pasta niet op elkaar, anders gaan ze aan elkaar kleven.

U kunt ze eventueel laten drogen op een bezemsteel die u tussen twee stoelen

hangt, maar als u ze meteen gaat gebruiken, is dat niet nodig.



Gebruik een grote, hoge kookpan en reken 1 liter water per 100 gr pasta.

Breng het water aan de kook en voeg zout toe. Pas de hoeveelheid zout aan aan het zoutgehalte van de saus die u erbij gaat geven en aan uw persoonlijke smaak. Wacht nadat u het zout heeft toegevoegd even tot het water weer volop kookt en voeg dan alle deegwaren in één keer toe. Roer, als de pasta zacht wordt, alles door elkaar, zet het deksel op de pan en wacht tot het water weer volop kookt om het deksel te verwijderen. Giet de pasta direct en snel af.