Home > Recepten

Sushi traditioneel

3 kopjes Japanse rijst

een stukje kombu van 10 x 10 cm

1/2 kopje su (rijstazijn)

1 1/2-2 lepels basterdsuiker

1 theelepel zout
  • Omschrijving recept: Sushi; Japans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Er zijn vele soorten sushi, zoals nigirizushi, makizushi, chirashizushi, oshizushi, hakozushi, inarizushi. Sushi is een gerecht bestaande uit rijst, aangemaakt met rijstazijn, zout en andere zaken, met daarop vis, ei, groenten etc. De rijst is de basis.

Gebruik bij voorkeur Japanse rijst, want die is voor sushi het meest geschikt. Als u geen Japanse rijst kunt krijgen, is Thaise rijst het beste alternatief. Welke rijst u ook gebruikt, hij moet in ieder geval *PLAKKEN*.



Voor 4 personen heeft u ± 3 kopjes rijst nodig (=450 gr). Was de rijst tot het water niet meer troebel is; giet hem dan af en voeg 3 1/2 kopje water toe.

Voeg een stukje kombu van ± 10 x 10 cm toe en laat het een ± 10 minuten staan. Kombu is een dik soort zeewier, waar vaak bouillon van wordt getrokken; het vormt de basis in veel Japanse recepten.

Het koken van de rijst geschiedt in de meeste Japanse huishoudens in de rijstkoker, maar als u geen rijstkoker heeft, zet de pan dan gewoon op het vuur, draai het, als het water kookt, laag, laat het ± 10 minuten laag staan, zet het dan weer even hoog, zet het gauw uit, laat de rijst nog eens ± 5 minuten staan en giet hem af. Gooi de kombu weg. De rijst mag wat harder zijn dan u hem gewoonlijk eet.



Meng voor het smaakje 1/2 kopje rijstazijn ("su"), 1 1/2-2 eetlepels basterdsuiker en ± 1 theelepel zout door elkaar en meng dit op de volgende manier door de rijst: doe de rijst in een tamelijk grote, lage kom (de echte zijn van hout) en *strooi* het mengsel er doorheen, terwijl u de rijst met een grote platte lepel (bij voorkeur van hout of plastic) met vlugge, "hakkerige" bewegingen voortdurend omschept.

Laat iemand, terwijl u dit doet, met een waaier over de rijst waaien. Let wel: dit is niet zomaar een betekenisloos ritueel, maar heel belangrijk voor de smaak van de sushi! Laat de rijst tenslotte geheel afkoelen.

Benodigdheden

een waaier! Een grote lage kom