Home > Recepten

Maki sushi traditioneel

Zie Sushi traditioneel.

Verder: nori



Het werkwoord "maku" betekent inpakken, oprollen en u kunt makizushi dan ook het beste "rolsushi's" noemen (in het Engels worden ze ook wel "sushi rolls" genoemd). Het basis-idee is dat u een lap nori (zeewier) neemt, daarop sushi-rijst uitspreidt, in het midden wat vulling legt en dan het geheel oprolt en in plakken snijdt. Zie hieronder voor de werkwijze.

Ook makizsushi doopt u in de shoyu; wasabi zit er in beginsel al in en die hoeft dus niet in de shoyu te worden opgelost. Er hoort ook wat shouga (in flinterdunne plakjes gesneden rozige gember) of beni-shouga (in dunne reepjes gesneden gepekelde rode gember) bij, die u tussen de hapjes sushi door eet. U hoort de sushi eigenlijk met stokjes te eten.
  • Omschrijving recept: Sushi; Japans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

A. Het zeewier

Er bestaan verschillende soorten zeewier, zoals kombu dat wordt gebruikt om bouillon van te trekken en wakame dat "nat" (bijv. in de soep) wordt gegeten; maar voor sushi gebruikt u nori dat wordt verkocht in vierkante plakken. Het wordt gemaakt door een bepaald soort zeewier grof te malen, dit in water op te lossen en dan op een zeef uit het water te scheppen en te laten drogen.



B. Het gereedschap

Om het zeewier op te rollen gebruikt u een "makisu"; dat is een matje, gemaakt van lange dunne stukjes bamboe die met touwtjes aan elkaar zijn gebonden. Een makisu is ongeveer 20 x 20 cm; een plak nori is ietsje kleiner. U heeft een makisu nodig, want u kunt de nori niet met uw handen oprollen; daarvoor plakt het te veel. Als het goed is, wordt een makisu aan één kant met een wat breder bamboestokje afgesloten. Makisu kosten bijna niets en zijn in de toko verkrijgbaar.



C. De rijst

De rijst wordt net zo bereid als voor gewone sushi (zie het basisrecept). Zo mogelijk moet u de rijst ietsje zuurder klaarmaken dan voor gewone sushi. Leg de makisu neer, leg daarop het zeewier, daarop de rijst, daarop de ingredienten (zie hieronder) en rol het matje dan op.

D. De handigheidjes

De trucs van het oprollen zijn als volgt:

1. leg de makisu neer met het brede stokje naar u toe.

2. leg het zeewier neer met de glimmende kant naar beneden.

3. leg niet te veel rijst op het zeewier, anders krijgt u het niet opgerold.

4. laat een stukje zeewier open (dus leg er geen rijst op) van ± 1/2 cm aan de nabije kant en van ± 2 cm aan de verre kant.

5. leg de ingredienten op de rijst vanaf een punt op ± 2/3 vanaf de verre kant van het zeewier, naar beneden toe naast elkaar. Leg de vulling dus in een streep over de breedte van de plak rijst.

6. Schuif uw duimen onder de makisu, houd met uw vingers de ingredienten op hun plaats en pas de boven- en onderkant van de uitgespreide rijst op elkaar.

7. Rol het Dan op met de bovenkant (dus wat na het "vouwen" onder punt 6 bovenop ligt; was de "nabije kant") naar binnen en de onderkant daar overheen. Nori plakt nogal, dus het plakt vanzelf aan elkaar. Rol stevig en druk het af en toe met uw vinger aan de zijkanten een beetje aan, zodat de rijst er niet uitvalt.

8. Rol de makisu één keer bijna helemaal los en rol hem dan nog eens op.

9. Snijd de sushi met een heel scherp mes in plakken (u moet niet te hard moeten duwen, want dan duwt u de sushi plat). Een trucje is om het mes regelmatig met een vochtige doek af te nemen.



De ingredienten die u voor het oprollen op de rijst moet leggen, verschillen per soort makizsushi.