Home > Recepten

Futomaki traditioneel

Zie Sushi traditioneel.Verder:

4 plakken nori (zeewier)

2 meter kanpyo (gedroogd kalebasschaafsel)

4 shii-take paddestoelen

2 blokken koyadofu (een soort tofu, het Japanse equivalent van tahoe;

harder en taaier dan gewone tofu)

2 eieren

1 blikje zalm

mitsuba (een soort klaver)

dashi (Japanse bouillon, getrokken van kombu (zeewier) en katsuobushi (gedroogde tonijnschilfers); poeder, verkrijgbaar in de toko)

shoyu (Japanse sojasaus)

suiker (basterdsuiker)

zout

sake

shokubeni (rode kleurstof)
  • Omschrijving recept: Sushi; Japans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

1. Kanpyo

"Masseer" de kanpyo met zout (knijp het zout er een beetje in) en spoel het zout er vervolgens weer goed uit. Kook de kanpyo dan in ruim water.

Voeg als het water kookt, de shii-take toe (laat gedroogde shii-take eerst weken) en gooi, als de shii-take zacht geworden zijn, het kookwater weg.

Voeg zoveel dashi toe dat het net onder staat; voeg vervolgens 3 eetlepels suiker en 2 eetlepels shoyu toe en laat het geheel zachtjes koken tot al het vocht weg is. Laat het tenslotte afkoelen en snijd de shii-take in reepjes.2. Koyadofu

Koyadofu is van zichzelf nogal hard en moet eerst een tijdje in lauw water weken. Knijp het water er vervolgens goed uit, maar knijp niet met uw handen, want dan gaat de tofu kapot; normaliter legt men er een plat houten deksel op en daarop iets zwaars.

Voeg in een pan zoveel dashi toe dat de tofu net onder staat en 2-3 eetlepels suiker, 1/2 theelepel zout en 2 theelepels shoyu. Laat dit zachtjes koken tot het nat is verdwenen en laat afkoelen.3. Ei

Klop de eieren, meng er 1 eetlepel suiker en 1/2 theelepel zout door en bak de eieren lichtjes. Neem de pan net voor de omelet bruin gaat worden van het vuur, laat hem Afkoelen en snijd hem in reepjes.4. Zalm

Verwijder de graatjes en het vel en gooi het sap weg. Prak de zalm fijn en bak hem lichtjes in een steelpannetje, zonder boter, olie, of vet te gebruiken. Voeg beetje bij beetje 3 eetlepels suiker, 1/3 theelepel zout en 2 eetlepels sake wat rode kleurstof toe en blijf lichtjes bakken tot een zacht, droog en wat "pluizig" uitziend mengsel overblijft.5. Mitsuba

Was de mitsuba met warm water, knijp hem goed uit en snijd hem in reepjes.N.B.: De hier beschreven ingredienten zijn voor 4 plakken zeewier met bijbehorende rijst.Maak nu een plak zeewier met rijst klaar, leg daarop eerst de kanpyo, met de shii-take er bovenop, daaronder de toufu, daaronder het ei, daaroverheen de zalm; leg de mitsuba waar u maar wilt. Gebruik niet te veel van de ingredienten, want dan krijgt u het niet opgerold.

Rol de sushi op zoals bij Makizushi aangegeven; u heeft dan een rol met een lengte en omtrek van ongeveer 20 cm. Voor futomaki moet u die rol in 8 plakken snijden.

Notities

Dit zijn "dikke rolletjes". De gu (vulling) is tamelijk ingewikkeld en er worden nogal wat ingredienten gebruikt die u buiten Japan niet of moeilijk kunt krijgen.