Home > Recepten

Sushirijst 1

3 kopjes Japanse rijst (kleine ronde korrel)

een vel kombu (gedroogd zeewier)

2 eetlepels rijstwijn (of droge witte wijn)

5 eetlepels rijstazijn (of ciderazijn)

2 eetlepels suiker

2 theelepels zout



Verder:

verse rauwe of gerookte vis (zalm, tonijn, inktvis)

forel- of zalmeieren

wasabi (groene mierikswortelpasta)

sojasaus

nori (velletjes gedroogd zeewier)
  • Omschrijving recept: Sushi; Japans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Spoel de rijst 3-4 keer tot het water helder wordt, laat hem uitlekken en 1 uur zwellen.

Snijd de kombu in stukken.

Meng de rijst met iets meer dan 3 kopjes water, de rijstwijn en de kombu in een kookpan met dikke bodem.

Breng op een hoog vuur aan de kook.

Verwijder de kombu, zet het vuur lager en laat 15 minuten koken.

Zet de pan van het vuur en laat nog 10 minuten stomen met een theedoek tussen pan en deksel.

Roer de suiker en het zout door de rijstazijn.

Schep de rijst in een grote kom en giet het azijnmengsel erover.

Meng snel en laat hem afkoelen. Zo blinkt de rijst mooi.

Dek af met een vochtige doek.

Laat iedere gast telkens een mondjesmaat rijst nemen.

Smeer er eerst een beetje wasabi op en leg er den een reepje rauwe vis of zalmeitjes op.

Pak in met een reepje nori en dip het pakketje in de sojasaus.