Home > Recepten

Nigiri sushi 2

300 g Japanse rondkorrelrijst, arboriorijst of paprijst

3 lepels rijstazijn

3 lepels poedersuiker

1 theelepel zout

1 ei

1 lepel melk

zout

peper

75 g plakjes gerookte zalm

75 g plakjes tonijn

75 g plakjes heilbot

mosterd of mierikswortelpuree

japanse sojasaus
  • Omschrijving recept: Sushi; Japans
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Sushi zijn Japanse hapjes van zoetzure rijst met groenten en rauwe vis of ei.

Bij 'nigiri-sushi' word de rijst in de hand gevormd en daarna gegarneerd. Letterlijk vertaald betekent het dan ook 'vinger-rijst' of 'handvol-sushi'. Ze zijn gemakkelijk te maken.

Spoel voor de rijst 300 gr rondkorrelrijst (Japanse, Arborio of pap- rijst) schoon in een zeef, zet hem 1/2 uur in water weg (roer af en toe om), laat uitlekken en kook de rijst in een pan met dikke bodem met 5 dl water in 15 minuten gaar.

Schep er 3 eetlepels (rijst)azijn, 3 eetlepels poedersuiker en 1 theelepel zout door.

Bak een omelet van 1 ei met 1 eetlepel melk, zout en peper.

Snijd dunne plakjes gerookte zalm, tonijn en heilbot (totaal van elk 75 gr) en de omelet in reepjes van 7 x 4 cm en bestrijk elk reepje met een mespuntje mosterd of mierikswortelpuree.

Maak de handen vochtig maken.

Druk in de handpalm een schepje koude rijst aan, vorm er een cilinder van en leg er een vis- of omeletreepje op.

Serveer de sushi met Japanse sojasaus (eventueel vermengd met wat mierikswortelpuree).