Home > Recepten

Sushi, vegetarische 1

300 gr basmatirijst

6 1/2 dl water

6 geroosterde nori-bladeren (=zeewier)



Voor de azijnsaus:

4 eetlepels rijstazijn (of 5 eetlepels witte wijnazijn)

1 1/2 theelepel zout

3 1/2 eetlepels suiker

1 1/2 eetlepel mirin (of zoete sake) of 1 eetlepel droge sherry



Voor de vulling:

12 fijne boontjes

1 wortel in julienne (zo lang als de boontjes en geblancheerd in

licht gezouten water)

1 losgeklopt ei, tot omelet gebakken en in reepjes gesneden
  • Omschrijving recept: Sushi; Japans
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Laat de rijst 30 minuten weken in het water.

Laat hem daarna op hoog vuur aan de kook komen, doe een deksel op de pan en laat op een klein vuurtje nog 10 minuten koken of zolang tot al het water opgeslorpt is.

Haal de rijst van het vuur en laat de rijst nog 5 minuten staan.

Breng voor de saus de rijstazijn met zout, suiker en mirin zonder deksel aan de kook.

Laat het geheel dan afkoelen.

Doe de rijst dan in een open schaal (geen metaal) om af te koelen.

Giet er onmiddellijk de azijnsaus over en meng alles goed met een vork.

Leg een zeewierblad op de bamboemat of neteldoek.

Leg daarop een paar eetlepels rijst.

Verdeel de rijst gelijkmatig in een vierkant over het blad en laat aan de randen 1 cm over.

Leg dan de geblancheerde groenten en de reepjes omelet één voor één over de gehele breedte.

Rol dan het matje op, zodat het zeewier rond de groenten draait.

Plak het rolletje dicht met een beetje water en kleef ook de uiteinden dicht.

Snijd het rolletje in 6 gelijke stukken en zet deze rechtop, zodat u de groenten kunt zien.

Herhaal deze bewerking met de andere zeewierbladeren.

Notities

Schenk hierbij een glaasje driejarethee of sake.