Home > Recepten

Aardappeltaart, Iers

1 pak bladerdeeg (Danerolles, koeling)

600 gr aardappels, in schil gekookt

zout, peper

400 gr rijpe peren, geschild, in dunne plakken

300 gr cheddarkaas, in plakken

1 1/4 dl zure room

3 eidooiers

4 eetlepels geraspte oude kaas

nootmuskaat

1 theelepel gedroogde majoraan

extra nodig: springvorm (doorsnede 20 cm), bakpapier, steunvulling
  • Omschrijving recept: Hartig gebak; Iers
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 °C.

Vorm met deeg bekleden, overhangend deeg afsnijden. Bakpapier en steunvulling op deeg leggen. In midden van oven ± 15 minuten bakken.

Aardappels schillen en in hele dunne plakken snijden.

Op deegbodem (papier en vulling verwijderd) scheppen: laagje aardappel, zout, peper, laagje peer, laagje cheddar, dit nog 1x herhalen. Afdekken met aardappel, dakpansgewijs geschikt.

Zure room, eidooiers, oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en majoraan mengen en over taart gieten. In oven in nog 30-40 minuten gaar bakken.

Notities

De wijn die erbij past, moet fris, fruitig zijn maar wel met zachte, milde zuren. Wijnen gemaakt van de druif colombard hebben dat. Probeer eens de Château de Didonne, Vin de pays de Charentais Colombard 1992.