Home > Recepten

Pasticcio (Italiaanse vleespastei)

200 gr kippenlevertjes

2 dl marsalawijn (Italiaanse dessertwijn)

1 dl witte wijn

450 gr kalfsvlees, in kleine blokjes

450 gr varkenslappen, in blokjes

200 gr vetspek, in blokjes

2 eieren

3 eetlepels slagroom

100 gr gebrande hazenlnoten, grof gehakt

1 teentje knoflook, fijngesneden

1 theelepel tijm

1 theelepel marjolein

zout, versgemalen peper

1 eetlepel boter

1 sjalotje, fijngehakt

200 gr bacon, (broodbeleg) dungesneden

1 pakje bladerdeeg, diepvries

1 dikke plak (± 1 cm) gekookte ham, in repen

2 eetlepels fijngehakte peterselie

1 ei, losgeklopt
  • Omschrijving recept: Pâté's; Italiaans
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

BEREIDEN: maak de pastei 1 dag van te voren.

Kippenlevertjes halveren. In 1 dl marsala en witte wijn ± 3 uur laten marineren.

Kalfs-, varkensvlees en vetspek in keukenmachine fijnmalen. Rest van marsala, eieren, room, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, (± 10 gr) zout en peper erdoorheen kneden.

In boter sjalotje bakken. Drooggedepte kippenlevers, zout en peper toevoegen. Snel bruin (maar niet gaar) bakken. Kippenlevers uit pan scheppen.

Marinade in pan schenken, aanbaksels losroeren. Laten inkoken tot ± 3 el. Vocht zeven en laten afkoelen. Aan vleesmengsel toevoegen.

Oven voorverwarmen op 220 °C.

Plakjes deeg op elkaar uitrollen tot rechthoek van 35 x 45 cm.

Met bacon beleggen, rondom rand vrijlaten. 1/3 deel van vulling in midden leggen. Kippenlevers erover verdelen. Weer 1/3 deel van vulling erop leggen. Repen ham in lengte erop leggen. Peterselie erover strooien. Rest van vulling erover verdelen en gladstrijken. Bacon over vulling vouwen.

Deeg erom vouwen, naden met water op elkaar plakken. Met naad naar onder op bakplaat leggen. Met appelboor enkele gaatjes in bovenkant maken, schoorsteentjes van opgerold alumiumfolie erin zetten. Bovenkant versieren met uit restjes deeg gesneden figuurtjes.

Pastei met losgeklopt ei bestrijken. In oven ± 15 minuten bakken. Oven terugschakelen naar 170 °C. Pastei in nog ± 45 minuten gaar en goudbruin bakken. (Eventueel aspic door openingen in bovenkant schenken en laten opstijven.)

Notities

Buffetgerecht