Home > Recepten

Ajam kalio

16 sjalotjes

4 teentjes knoflook

12 rode lomboks (rode pepers)

4 cm koenjitwortel (koenir)

2 cm gemberwortel

3 cm laoswortel

4 theelepels gemalen ketoembar (koriander)

1 kokosnoot of 250 gr gedroogde gemalen kokos

1 kip in 8 stukken

2 koenjitblaadjes in stukken

4 djeroek poeroet blaadjes

2 stengels sereh (citroengras)

zout
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de sjalotjes, de knoflook, de lomboks, de koenjit, de gember en de laos klein en wrijf ze met de ketoembar in een grote vijzel fijn of pureer met een staafmixer, keukenmachine of blender.

Open de kokosnoot, steek het vruchtvlees los, rasp het fijn en doe het over in de keukenmachine of blender.

Schenk er 1 liter heet water over (of doe gedroogde kokos in de keukenmachine en schenk er 1 liter heet water over).

Pureer de kokos met het water in de keukenmachine of blender (eventueel kunt u het kokosmengsel met de staafmixer pureren).

Zeef de kokosmelk (santen) en verwarm die met de kruiden al roerend voorzichtig.

Voeg de kip, de koenjitblaadjes, de djeroek poeroet, de gekneusde serehstengels en zout toe en laat de kip met het deksel op de pan ± 1 uur zachtjes stoven tot het vlees gaar is en de saus is ingedikt (verwijder de laatste 15 minuten het deksel van de pan om het vocht te laten verdampen).

Notities

Serveer de ajam kalio met rijst, gebakken uitjes, atjar en kroepoek.