Home > Recepten

Ajam roedjak 2

1 kip van 1-1 1/2 kg

peper

6 eetlepels olie

1 in vingerbrede stukken gesneden prei

1 grote zeer fijngesnipperde ui

2 teentjes knoflook

2 theelepels sambal oelek

6 geraspte kemirienoten

1 theelepel goela djawa

1 theelepel zout

2 djeroek poeroet blaadjes of 1 dungesneden stukje citroenschil

3 dl santen

200 gr panklare champignons

1 stukje asem ter grootte van een walnoot

ketjap
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was de kip, ook inwendig, en snijd hem overlangs en overdwars in 4 stukken.

Droog deze met keukenpapier en bestrooi het vlees met peper.

Verhit de olie en bak de stukken kip daarin snel aan alle kanten mooi van kleur.

Temper het vuur en doe de prei in de pan.

Maak de ui, de knoflook, de sambal, de kemirienoten en de goela djawa met zout in een vijzel zo fijn mogelijk.

Breng 2 dl water aan de kook, doe daar de djeroek poeroet blaadjes bij en voeg de stukken kip toe.

Meng de santen door de fijngewreven kruiden en giet de vloeistof in de pan.

Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de kip sudderen.

Snijd de champignons overlangs in niet te dunne plakken en doe die er na 15 minuten sudderen bij.

Controleer na 5-10 minuten of het vlees gaar is.

Leg het stukje asem in 3 eetlepels warm water, verwijder de pitten en de vezels en roer de vloeistof door de inhoud van de pan.

Neem de djeroek poeroet uit de pan, proef de saus en voeg naar smaak ketjap, suiker of zout toe.