Home > Recepten

Krab en okra gumbo

8 gekookte krabbepoten

200 gr gepelde garnalen (450 gr ongepeld)

200 gr rauwe ham

2 eetlepels olie

2 eetlepels bloem

3 plakjes bacon

4 bosuitjes

1 kleine teen knoflook

450 gr okra's

1/2 literblik tomaatblokjes op sap

1/2 laurierblaadje

2 gekneusde pimentkorrels
  • Omschrijving recept: Schaaldiergerechten; Schelpdiergerechten; Cajun
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Haal de krabbepoten leeg en snijd het krabvlees in stukken.

Zoek de garnalen uit en pel ze.

Snijd de rauwe ham in blokjes snijden.

Roer de olie en de bloem samen in een pan en laat dit op het vuur kleuren.

Voeg de baconplakjes en de hamblokjes toe en bak ze even.

Voeg dan de krabstukken en garnalen toe en bak alles goud bruin.

Snipper de bosuitjes, pers het knoflookteentje uit en voeg ze toe.

Voeg in gedeelten 1 1/2 liter (kokend) water toe.

Voeg de gewassen okra's (ze moeten stevig zijn en breken bij het buigen), de tomaten met vocht en de specerijen toe.

Laat de soep onder roeren 1-1 1/2 uur koken, tot het dik wordt, maar wel steeds de pan sluiten.

Breng de soep op smaak en serveer hem met gekookte witte langkorrelrijst, die naar behoeven kan worden toegevoegd.

Notities

Een gumbo is een dikke soep gekruid met sassefras, een soort zoethout. De groente okra (ook wel bamia genoemd) is hier in Nederland verkrijgbaar, maar eventueel te vervangen door sperziebonen.

Met krab wordt vooral zoetwaterkreeft bedoeld, die in Amerika 'crawfish' heet en in de moerassige streek rond de Mississipi voorkomt. Hier is gewone krab gebruikt, die u bij de visman kunt bestellen.