Home > Recepten

Basissaus

20 gr boter

2 eetlepels bloem

3 dl melk

peper, zout

nootmuskaat

evt. wat ketjap of tamari



In plaats van melk kunt u ook groente- of kruidenbouillon gebruiken of half groentekookvocht en half melk.
  • Omschrijving recept: Sausjes
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Smelt de boter, voeg de bloem toe en warm dit goed door.

Giet er in gedeelten onder goed roeren de melk bij tot een gladde saus is ontstaan.

Maak de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat en evt. wat ketjap of tamari.



Variaties:

Kaassaus

Roer 75 gr geraspte kaas door de basissaus.



Mosterdsaus

Roer een eetlepel mosterd door de basissaus en maak de saus op smaak met een scheutje azijn.



Kruidensaus

Roer van het vuur af 2 eetlepels kleingesneden peterselie, selderij of wat dille door de basissaus.



Champignonsaus

Voeg 150 gr in plakken gesneden champignons en wat tijm aan de basissaus toe. Kook de saus nog 3 minuten zacht door.



Kerriesaus

Fruit een kleingesneden uitje in de boter met 1 theelepel kerrie. Voeg dan de bloem toe en maak de saus verder af als boven beschreven.



Tomatensaus

Gebruik voor de saus geen melk, Roer er 3 in stukken gesneden tomaten door en kook ze 5 minuten mee. Maak de saus op smaak met tijm en tamari.