Home > Recepten

Tapenade 03 (olijvenpasta)

2 teentjes knoflook

1/2 citroen

1 potje kappertjes (60 gr)

1/2 blikje tonijn in olie (netto 200 gr)

1 blikje ansjovisfilet in olie (netto 46 gr)

1 potje zwarte olijven zonder pit (160 gr)

1 dl (olijf)olie

(versgemalen) zwarte peper

keukenmachine
  • Omschrijving recept: Sausjes; Frans (Provençaals)
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Pel de knoflook en hak ze grof.

Pers de citroen uit.

Giet de kappertjes, tonijn en ansjovisfilets af.

Pureer in de keukenmachine de knoflook, kappertjes, ansjovisfilets, tonijn, olijven en 2 eetlepels citroensap tot een grof mengsel en voeg, al mengend, de olie in een dun straaltje toe.

Blijf mengen tot een smeuïge puree ontstaat (= tapenade).

Breng op smaak met peper en doe de tapenade over in een schaaltje.

Notities

Deze pittige olijvenpasta is verrukkelijk op een sneetje vers of geroosterd stokbrood of ciabatta als borrelhapje bij een koel glas witte wijn.

Verder kunt u tapenade gebruiken als pittige smaakmaker in bijvoorbeeld jus of pastasaus, als vulling van een vleesrolletje of als ondergrond van een stokbroodsandwich met veel rauwkost.