Hopscheuten met gepoch.eieren in mousselinesaus |
|
De groente: 400 gr hopscheuten water zout het sap van 1/2 citroen room De eieren: 4 kleine eieren water azijn De saus: 2 eidooiers 200 gr boter koud water peper, zout citroensap gebakken driehoekjes brood |
|
BereidingWas de groente pas op het allerlaatste moment en snijd het verharde staartje weg.Breng water met een snufje zout en het sap van de halve citroen aan de kook. Pocheer hierin de groente vooral niet te lang (maximaal 10 minuten). Laat haar uitlekken in een vergiet en verdeel haar over vier schaaltjes. Giet er een scheutje room over en houd haar in de oven warm terwijl de eieren worden gepocheerd. Breng in een ondiepe kookpan 2 liter water met 1 dl azijn aan de kook. Breek de eitjes n voor n in een kommetje en laat ze heel VOORZICHTIG in het kokende water glijden. Dankzij de azijn zal het eiwit snel (2-3 minuten) stollen. Dompel de eitjes nog even in heet water om de geur en de smaak van de azijn te verwijderen. Laat ze op een verwarmde schaal even uitdruipen en doe ze dan bij de groente in de oven tot de mousselinesaus is geklopt. Klaar eerst de boter: laat de boter langzaam smelten en schep er zoveel mogelijk van het bovendrijvende schuim af. Het gele bezinksel wordt ook niet gebruikt. Klop op een zeer laag vuurtje de eidooiers met een scheutje koud water en wat peper en zout tot een hevig schuimende massa. Voeg langzaam de gesmolten boter toe en blijf steeds kloppen tot het mousseline-effect is bereikt. Breng de saus op smaak met een beetje citroensap en verdeel haar over de schaaltjes groente. Garneer met een driehoekje gebakken brood. Tip: een mousselinesaus is wel eens eigenwijs. Door op een 'Bain Marie' te kloppen, is de kans op schiften veel kleiner. |
Home > Recepten