Home > Recepten

Mieng kum (Thaise rauwkost met kokos-gembersaus)

4 dl groentebouillon

1 dl dikke kokosmelk

3 cm laos

3 cm gemberwortel

2 sjalotjes

3 tenen knoflook

2 lente-uitjes

2 korianderstengels

2 lepels zwarte bonensaus

2 lepels gembersiroop

4 lepels ongezouten pinda's

100 g gula djawa of rietsuiker

1 lepel limoensap

2 a 3 rode chilipepertjes

6 a 8 lepels klapper

2 limoenen

8 kerstomaatjes

8 makheua puang

1 malakaw of groene papaja

100 g geroosterde ongezouten cashewnoten

2 stengels bleekselderij

4 spaanse pepers

2 a 3 sjalotjes voor bij de groente

2 kropjes ijsbergsla
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Sausjes; Thais
  • Bron: Kwee Siok Lan

Bereiding

Giet bouillon en kokosmelk in een pan en breng al roerend op matig vuur aan de kook.

Schil en rasp/hak laos en gemberwortel en doe in de pan. Temper het vuur.

Snipper sjalot en knoflook en doe in de pan.

Snipper lente-ui en korianderstengels en doe in de pan, met de zwarte bonensaus en de gembersiroop.

Hak de pinda's grof en rooster in een droge pan. Doe bij de saus, met de suiker en limoensap.

Hak de chilipeper in reepjes en voeg toe. Laat 1/3 van de saus inkoken.

Rooster de klapper in een droge pan goudbruin, verspreid over een plat vord en laat uitwasemen. Doe in een schaaltje.

Verdeel de limoenen in partjes en doe in een schaaltje.

Snij de tomaatjes in tweeën en doe in een schaaltje.

Snij de aubergientjes in vieren, blancheer 5 minuten in water met iets zout, laat uitlekken en iets afkoelen. Doe in een schaaltje.

Schil de papaja, verwijder eventuele pitjes en snijd het vlees in blokjes van 1 cm, doe in een schaaltje.

Doe de cashewnoten in een schaaltje.

Snijd de bleekselderij in schuine stukken van 2 cm en doe in een schaaltje.

Snijd de Spaanse pepers in ringetjes van 1/2 cm en doe in een schaaltje.

Verdeel de sjalot 'voor bij de groente' in vieren en doe in een schaaltje.

Stapel de blaadjes sla op elkaar en doe op een bordje.

Serveer de afgekoelde saus, de sla en alle schaaltjes. Iedereen neemt een blaadje sla en schept er groente naar smaak op. Druppel er een theelepel saus over, eventueel wat limoensap, vouw dicht en eet op!

Notities

Makheua puang zijn mini-aubergines.