Home > Recepten

No mai farang hed hom taohoo (asperges)

600 g witte asperges of 500 g groene asperges

4 a 5 grote gedroogde Chinese champignons

100 g tahoe

3 a 4 tenen knoflook

3 sjalotjes

4 cm laos

4 lepels zonnebloemolie

1 a 2 lepels rode kerriepasta

1 lepel lichte sojasaus

1 a 2 lepels limoensap

1 lepel gula djawa of rietsuiker

1 groene spaanse peper

3 a 4 blaadjes koriander

1 lente-uitje
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Paddestoelgerechten; Vleesvervangers; Thais
  • Aantal Porties: 2
  • Bron: Kwee Siok Lan

Bereiding

Maak de (witte) asperges schoon en snij in 3-en.

Week de champignons 15-20 minuten in 1.5 dl warm water. Verwijder de harde stelen en snij de hoedjes in reepjes van 1/2 cm. Bewaar het vocht.

Snijd de tahoe in blokjes van 2 cm.

Snipper sjalot en knoflook, hak de laos fijn

Verhit een droge wok en laat de olie langs de rand erin lopen. Verhit de olie tot die begint te roken. Temper het vuur en roerbak sjalot, knoflook en laos 1 minuut tot de sjalot zacht en goudbruin is. Bak de kerriepasta 1 minuut mee.

Roerbak de champignons 1 minuut mee, roerbak vervolgens de asperges 2 minuten mee.

Doe sojasaus, limoensap, weekwater van de champignons en suiker toe en roer om.

Roer voorzichtig de tahoe erdoor.

Dek de pan af en laat op matig voor 3-4 minuten staan. Draai dan het vuur uit en laat afgedekt nog 2 minuten staan.

Snipper de peper, knip het korianderblad in reepjes en snipper de lente-ui.

Doe het gerecht in een schaal en garneer met peper, koriander en lente-ui.

Notities

Asperges zijn eigenlijk onbekend in Thailand ('farang' betekent asperges, maar ook 'vreemd'). Maar sinds rond 1980 het toerisme opkwam, gebruikte men in restaurants al snel 'westerse' groenten.

Gebruik liefst verse asperges. Asperges uit blik worden (uitgelekt en in stukjes) in de laatste 3-4 minuten toegevoegd.