Home > Recepten

Asperges Oriëntaals

1 kg asperges

koriander

3 prei-uitjes

oestersaus

limoen

rode peper

30 g gemberwortel

sereh

olijfolie
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Oosters
  • Bron: Joop Braakhekke

Bereiding

Schil de asperges en snijd de houterige onderkant eraf. Snijd de asperges rauw in een grove jullienne (dit zijn dan reepjes van 5cm lang en 3mm dik). Haal van de serehstengel de buitenste blaadjes af en snijd deze in zeer dunnen plakjes. Maal het pepertje en de gember fijn in een hakmolentje.

Maak nu een wok warm en laat hier wat olijfolie in lopen.

Roerbak de asperges nu in de wok, zolang tot ze beginnen te kleuren. Trek nu met een zesteur wat schil van de limoen over de asperges en voeg vervolgens ook het sap van deze limoen toe.

Voeg het rode pepertje, sereh, gember, en wat oestersaus toe aan het gerecht en proef of het goed op smaak is.

Schep de groenten op een voorverwarmde schaal en maak het af door een ragfijn gesneden preiuitje en wat verse koriander over heen te strooien.

Notities

Elk jaar begint in April het aspergeseizoen. Een tijd waarin de fijnproevers zich kunnen verheugen op een niet te missen lenteduet. Zuidoost-Nederlandse asperges stappen dan in het culinaire huwlijksbootje met Franse Elzas-wijn. Een smakelijk feest dat met een groot aantal recepten gevierd kan worden. Alleen deze tijd van het jaar kunnen de echte verse blanke asperges thuis geserveerd worden. Samen met Elzas-wijn vormen ze een gegarandeerd success.