Home > Recepten

'Babi' ketjap vegetarisch

3 uien

3 kemiries

ketumbar

djinten

djahé

sambal

knoflook

azijn

ketjap manis

gula djawa

100 a 150 g krokamix
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Indisch
  • Bron: Mike Schenk

Bereiding

De krokamix eerst laten wellen volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.

De uien snijden, evenals de kemirinoten (die noten kan je ook malen maar ik vind van die kleine brokjes kemirinoot juist heel lekker). Vervolgens de uien en de kemirinoten fruiten en de kruiden en sambal toevoegen (hoeveelheid naar smaak en vergt enig experimenteren). Vervolgens de gewelde krokamix toevoegen en dit flink door elkaar roeren en even aanbakken. Vervolgens een flinke scheut ketjap, wat azijn en wat water toevoegen en een stukje goela djawa (of een eetlepel bruine suiker).

Echte babi ketjap moet nog zeker een uur sudderen om het vlees gaar te krijgen. Met dit gerecht is een kwartiertje genoeg, dan is de smaak wel in de krokamix getrokken.

Notities

Als liefhebber van de Indische rijsttafel mag ik graag gerechten als babi ketjap klaar maken. Het vervelende is dus wel dat daar vlees in gaat en dat niet iedereen daar prijs op stelt. Na wat experimenteren kwam ik tot het volgende gerecht, wat in feite babi ketjap is, maar dan zonder varkensvlees en met krokamix. Voor hen die niet weten wat krokamix is, dat zijn gedroogde sojabrokken die je voor het bereiden even moet weken in kokend water. Ze hebben niet veel smaak van zichzelf maar zijn wel ontzettend goed te gebruiken in allerlei gerechten.

Zelf eet ik dit met rijst en nog een groentegerecht erbij. Hoewel ik er ook wel eens uit luiheid nog wat sperziebonen doorheen gooi zodat ik niet een apart groentegerecht hoef te maken.

P.S.: de naam vegetarische babi ketjap is voor dit gerecht natuurlijk niet erg geschikt omdat er varken (babi) inzit. Wellicht heeft er iemand betere?