Home > Recepten

Dhansak (Indiase kip)

225 g linzen

8 drumsticks

6.5 cm gemberwortel

1 middelgrote aubergine

225 g kalebas of komkommer in blokjes

125 g spinazie

3 lepels maïsolie

4 tenen knoflook

2 gesnipperde uien

1 lepel gehakte munt

1 blik gepelde tomaten

75 g boter

1 ui in dunne plakken

2 groene spaanse pepertjes

1/2 theelepel kaneel

1/2 theelepel kardamompoeder

1/2 theelepel kruidnagelpoeder

1.5 theelepel kerrie

1 theelepel ketumbar

1/2 theelepel cayennepeper

3 lepels fijngehakte koriander of peterselie

zout

sojasaus



Kan ook met lamspoelet.

Gebruik verschillende kleuren linzen door elkaar.
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Indiaas
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: Lekturama - Koken zonder grenzen

Bereiding

Doe de linzen in 1 liter water. Roer tot het kookt. Doe dan de deksel erop en zet de pan na 3 minuten van het vuur. Doe de linzen na minstens 20 minuten in een grote pan aan de kook en laat zacht koken.

Rasp de gemberwortel

Snij de aubergine in blokjes van 1 cm en meng met de kalebas.

Snij of knip de spinazie klein.

Verhit de olie. Fruit 1/3 deel gemberwortel en 1/4 deel knoflook. Doe dan de kip erin en laat aan alle kanten mooi kleuren.

Doe de kip bij de linzen in de pan en laat zachtjes koken. Doe aubergine, kalebas, spinazie, uien en munt erbij. Laat de tomaten uitlekken en doe erbij. Kook alles zachtjes gaar.

Smelt de boter in een pannetje, giet na 5-10 minuten het heldere deel eraf en fruit in dit heldere deel de plakken ui langzaam goudgeel. Snipper de pepertjes en roer met de rest van de gemberwortel en knoflook erdoor. Roer kaneel, kardamom, kruidnagel, kerrie, ketumbar en cayennepeper erdoor en laat op laag vuur sudderen, eventueel met wat lepels koud water erbij.

Als de kip gaar is: leg de kip in het kruidenmengsel in de pan. Maak het linzenprutje fijn met een staafmixer en roer erbij.

Laat de kip nog 10 minuten door en door gaar worden. Doe de koriander erbij. Op smaak brengen met sojasaus.

Notities

Enkele honderden jaren geleden vluchtten Perzische leden van een religieuze sekte naar de westkust van India. Deze gemeenschap bestaat nog steeds. Dit recept komt van deze gemenschap.