Home > Recepten

Gá Sao Xa (pittige kip met citroengras)

500 g kipfilet plakken van 7 mm dik en 4 cm lang

1 theelepel maďzena

3 lepels water

3 lepels arachidisolie of zonnebloemolie

10 gedroogde chilipepers

4 lepels gehakte sereh

1 lepel knoflook

2 lepels suiker

1 lepel chilipasta of 1 kleine rode chilipeper

1 dl kipbouillon zonder zout

1 lepel nuoc mam

1/4 theelepel zout

1/2 ui in dunne partjes

2 wortels in reepjes even geblancheerd

koriander





In plaats van kip kunt u ook stevig wit visvlees (zoals zwaardvis), tofu of varkensvlees gebruiken.



*) Chilipasta wordt gemaakt van met zaad en al grofgemalen rode chilipepers (net als sambal oelek), knoflook en azijn.

Deze veelzijdige Vietnamese pasta kan als saus op tafel worden gezet, of worden gebruikt om gerechten te kruiden.

Chilipasta wordt in kleine plastic potten verkocht en blijft vrijwel oneindig goed.
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Vietnamees
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Meng het water en de maďzena in een grote kom en roer het tot een papje.

Voeg de stukjes kip toe en zorg dat alles stukjes goed zijn bedekt.

Verhit de olie langzaam in een wok of anti-aanbakpan, voeg de gedroogde chilipepers toe en bak ± 10 seconden tot de pepers opgepoft en lichtbruin, maar niet zwart van kleur zijn.

Verwijder de pepers, laat ze op keukenpapier uitlekken en zet ze opzij.

Zet het vuur hoger en voeg het citroengras, de knoflook, de suiker, de chilipasta en de verse chilipeper toe en bak ze in ± 1 minuut tot een geurig geheel (de saus is op zijn best als de suiker iets is gekarameliseerd).

Voeg de stukjes kip toe, zorg dat ze niet aan elkaar plakken en bak de stukjes kip 3-4 minuten tot ze glazig beginnen te worden.

Zet het vuur lager als het gerecht dreigt te verbranden.

Voeg de kippenbouillon, de vissaus, zout, de uien en de wortel toe en kook alles zachtjes nog 3-4 minuten door.

Voeg de achtergehouden chilipepers toe en garneer met het koriandergroen.



De techniek om de smaak- en geurstoffen vrij te maken, is bij dit gerecht bijzonder belangrijk. Voeg, zodra de pan gloeiendheet is, de kruiderijen toe. roer ze goed en frequent om, om de aroma's vrij te maken en verbranden te voorkomen. Laat de pan even op een lege pit afkoelen, als de hitte te groot is. Begin opnieuw, als de kruiderijen verbranden, anders zal het gerecht bitter smaken.

Notities

Lekker met drooggestoomde rijst.