Home > Recepten

Spatchcocked chicken 1 (in vlindervorm)

2 braadkuiken (kip)s a 800 g

3 lepels lichte honing voor de marinade

2 lepels sinaasappelsap voor de marinade

sinaasappelrasp voor de marinade

2 tenen knoflook voor de marinade

tabasco of cayennepeper voor de marinade
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Barbecue
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Leg de kuikens met de borstkant naar beneden op een plank, snijd de kip aan beide kanten van de ruggewervel in en verwijder de ruggewervel.

Keer de kuikens en druk ze plat door heel stevig op het borstbeen te drukken.

Verwijder de wensbeentjes en steek kruisgewijs 2 metalen grillpennen door de kuikens, zodat ze plat in model blijven.

Roer alle ingredienten voor de marinade door elkaar en bestrijk de kip er voor en tijdens het roosteren mee.

Verhit de grill of steek de barbecue aan.

Leg de kuikens op de velkant op het rooster, bestrijk het vlees met olie of met een marinade, keer ze en bestrijk ook de andere kant.

Rooster de kuikens eerst aan de velkant op ± 10 cm afstand van de grill in 15-18 minuten per kant gaar en goudbruin.

Bestrijk ze af en toe met olie of marinade.

Notities

De term 'spatchcock' is afkomstig uit Ierland, het betekent het snel slachten en bereiden van gevogelte voor onverwacht bezoek. Door de ruggewervel eruit te snijden, kan de kip helemaal plat worden gelegd.

In plaats van marinade kan ook olie worden gebruik

Als u kippenbouten of karbonades op de grill of barbecue wilt bereiden, is het aan te raden, de delen in (gevogelte)bouillon voor te garen, omdat het eiwitrijke vlees door verkeerde behandeling een voedingsbodem is voor bacterieën. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat ze volledig gaar worden zonder te bruin of te droog te worden. Reken voor drumsticks 15 minuten; voor kippenpoten 20 minuten en voor kippenbouten 25 minuten voorkoken.

Voor kip die op de boven beschreven manier op de grill wordt bereid, is voorgaren niet nodig; door het platslaan is de vleeslaag dun en snel gaar.

Tip: Als u de kuikens tijdens het roosteren met olie bestrijkt, blijven ze vrij neutraal van smaak. Door ze met een marinade te bestrijken, zullen ze een mooie glanzende laag krijgen en worden ze gekruid van smaak.