Home > Recepten

Fricassée á la bière

500 g zeevisfilet

200 g kleine champignons

50 g boter

35 g bloem

4 dl visbouillon

1 lepel limoensap of citroensap

1 dl Brugs Blond of Leffe Blond

1 gesnipperd ui

zout

peper

peterselie



Schep tegelijk met de vis een handvol gepelde garnalen door de saus.
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Belgisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Spoel de vis onder koud stromend water, maak de filets met keukenpapier droog en snijd ze in 12 gelijke stukken.

Wrijf de stukken vis met limoen- of citroensap in en laat ze 10 minuten liggen.

Bestrooi ze daarna met wat zout en peper.

Maak intussen de champignons schoon en verwijder de voetjes van de steeltjes.

Snijd grote paddestoelen in vieren en laat de kleintjes heel.

Verhit de boter en fruit de ui tot ze glazig ziet.

Schep de champignons erdoor en laat ze, onder voortdurend roeren en omscheppen, 3 minuten zachtjes bakken.

Strooi er door een zeefje de bloem over en schep alles enkele malen goed om.

Schenk er, onder voortdurend roeren, langzaam de bouillon bij en blijf roeren tot alles aan de kook is gekomen.

Schenk er, eveneens onder voortdurend roeren, beetje voor beetje het bier bij en laat de saus met de champignons enkele minuten zachtjes pruttelen.

Proef de saus en voeg naar smaak zout en peper toe.

Houd de saus tegen de kook aan, schep de stukken vis erdoor en laat die in ± 8 minuten in de saus gaar worden.

Doe alles over in een voorverwarmde schaal en strooi er peterselie over.

Notities

Een gerecht met een Franse naam, maar wel bereid met Belgisch bier! Eigenlijk logisch, want in Frankrijk weet men al heel lang, dat bier een voorname rol in de keuken kan spelen.



Geef er drooggekookte rijst of aardappelpuree met gekookte broccoliroosjes bij.