Home > Recepten

Zalm 2, gebakken

2 stukken zalmfilet

zout

peper

bloem

150 g gerookt ontbijtspek aan 1 stuk

olijfolie

2 lepels vleesfond

2 gesnipperde sjalotjes

1.5 lepel sherry-azijn

1/2 bekertje crème fraîche

5 lepels vleesfond

70 g boter
  • Omschrijving recept: Visgerechten
  • Aantal Porties: 2
  • Bron: NOS-TT Kerstrecepten 1999

Bereiding

Verwarm de oven voor op 250 graden en schuif er een ovenschaal in.

Bestrooi 2 stukken zalmfilet (450 gram) met zout, peper en wat bloem.

Snijd 150 gram gerookt ontbijtspek (aan een stuk) in grove stukken.

Bak de zalm (vel boven) in de hete olijfolie in de koekenpan ca. 3 minuten. Zalm keren, spekjes en 8 teentjes knoflook toevoegen en 3 minuten meebakken.

In de hete ovenschaal 2 eetlepels vleesfond schenken, zalm erbij leggen met de knoflook en spekjes eromheen. De schaal in het midden van de oven zetten en laten garen in zo'n 18 minuten.

Bakvet van zalm uit de pan schenken en 2 gesnipperde sjalotjes met 1, 5 eetlepel sherry-azijn verhitten. Een half bekertje crème fraîche en 5 eetlepels vleesfond er door roeren. Op hoog vuur in laten koken tot een licht gebonden saus ontstaat.

Van 70 g boter kleine blokjes maken en van het vuur af door de saus kloppen.

Zalm doorsnijden in de lengte en op warme schaal leggen, knoflook en spekjes erom heen strooien. Saus apart erbij serveren.

Notities

Lekker met spinazie, groene salade en gebakken aardappelen