Home > Recepten

Schar met tamarindesaus, gefrituurde

olie om te frituren

4 schoongemaakte scharren a 275 tot 350 g

tamarindepulp

3 lepels nam pla

1/2 grofgehakt uitje

2 gehakte langwerpige rode chilipepers

2 tenen knoflook

1 cm fijngehakte laos

1 theelepel gula djawa of bruine suiker

2 lepels gehakte koriander





Kan ook met kleine schol, bot of tongschar.
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Sausjes; Thais
  • Bron: Rick Steins Vis-Odyssee

Bereiding

Neem een stuk tamarindepulp en leg in 50 ml warm water. Werk de pasta met de vingers door het water tot hij gebroken is en alle zaden los zijn. Zeef het mengsel door een fijne zeef en gooi het vezelige materiaal in de zeef weg.

Doe tamarindewater, nam pla en ui in een vijzel of keukenmachine en maak er een grof mengsel van. Doe in een kom en doe de chilipepers, laos, knoflook, suiker, 2 lepels water en koriander bij.

Verhit de olie tot 180 graden. Frituur de schar stuk voor stuk 5 minuten tot de buitenkant heel krokant en de binnenkant gaar is. Laat op keukenpapier uitlekken.

Serveer op borden, schep er wat saus over en serveer de rest van de saus er apart bij.





De olie moet heet genoeg zijn, zodat de buitenkant knapperig wordt en de binnenkant sappig blijft.