Home > Recepten

Tonijn met geroosterde venkel, gegrilld

2 venkelknollen

450 g pomodori

olijfolie

4 dikke tonijnsteaks van 175 a 225 g

zeezoutflinters

grofgeplette zwarte peper

1 lepel appel-balsamico-azijn voor de saus

1/2 theelepel iets geplet venkelzaad voor de saus

1/2 theelepel grofgeplette zwarte peper voor saus

85 ml olijfolie voor de saus

1/2 theelepel zeezoutflinters voor de saus





Kan ook met zwaardvis of neushaai. In plaats van appel-balsamico kan ook gewone balsamico-azijn worden gebruikt.
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Australisch
  • Bron: Rick Steins Vis-Odyssee

Bereiding

Verwarm de oven voor op 240 graden.

Snij elke venkelknol in de lengte door en dan in e dunne plakken, maar snij NIET door, zodat de knol heel blijft!!! Doe de knollen 1 minuut in kokend water en laat op keukenpapier uitlekken.

Haal het zaad uit de tomaten, snij doormidden en leg met de snijkant omhoog in een ovenschaal. Strooi er zout en peper op.

Leg de venkel op een met olie ingevet bakblik. Sprenkel er olie, peper en zout over. Rooster tomaat en venkel 20 minuten. Haal dan de venkel eruit en zet de oven op 150 graden. Rooster de tomaten nog 1.5 uur.

Doe voor de saus azijn, venkelzaad, peper en olie in een pannetje en zet apart.

Als de tomaten bijna klaar zijn, de grill voorverwarmen. Bestrijk de tonijn met olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper. Leg op het rooster van een grillschaal of op een bakplaat. Grill 3 minuten per kant.

Verwarm de saus heel zachtjes in een pannetje.

Verdeel de venkel over 4 voorverwarmde borden. Leg daarop de tonijn en bestrooi met zeezout en geplette peper. Roer de zeezoutflinters door de dressing en schep langs de rand van elk bord.

Notities

Stein's interpretatie van een gerecht uit restaurant Season in Noosa, Austr.