Home > Recepten

Zalm in Hollandse saus, geplette

520 g zalmfilet

1 citroen

kruidentuiltje tijm laurier en peterseliestaarten

water

peper

zout

4 dooiers voor de saus

cayennepeper voor de saus

sap van 1 citroen voor de saus

500 g gesmolten boter voor de saus

room eventueel voor de saus
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Verdeel de zalm in porties van 130 gram en kook ze samen met wat citroensap en het kruidentuiltje in water zachtjes gaar.

Kruid met peper en zout.

De basis van de saus is geklaarde boter.

Smelt de boter en laat die even borrelen.

Laat even staan, zodat de vaste stoffen bezinken.

Giet alleen de heldere boter af.

Klop de eigelen samen met het citroensap op en doe er een mespuntje cayennepeper en een weinig water bij.

Zet het mengsel op een zacht vuurtje en controleer al kloppend de dikte.

Het mengsel mag niet koken.

Als het kookpunt nadert, kunt u er de room aan toevoegen.

Giet de geklaarde boter erbij en klop langzaam in dezelfde richting.

Controleer de smaak, kruid eventueel bij met zout en cayennepeper.

Notities

Als garnituur kunt u een half maantje van gebakken bladerdeeg nemen.