Home > Recepten

Mosselen met bacon en olijven in tomatensaus

2 uien

4 plakken bakbacon van 1/2 cm dik

2 lepels olijfolie

1 courgette

2 tenen knoflook

1 blik tomaten

250 ml droge witte wijn

1,5 theelepel scherp paprikapoeder

1 theelepel basilicum

1 theelepel oregano

2 laurierblaadjes

100 g groene olijven met piment

2 kg mosselen

1 groentebouillonblokje

100 g geraspte belegen kaas
  • Omschrijving recept: Schelpdiergerechten; Sausjes
  • Bron: Allerhande

Bereiding

Snipper de uien. Snij de bacon in stukjes.

Verhit de olie in een grote pan. Bak de bacon zachtjes 5 minuten, bak daarna de ui zachtjes 5 minuten mee.

Snij de courgette in kleine stukjes.

Pers de knoflook boven de pan, doe de courgette, tomaten met vocht, wijn, paprikapoeder, basilicum, oregano en laurier erbij en laat 10 minuten op zacht vuur zonder deksel inkoken, af en toe roeren. Laat dan afkoelen en tot gebruik afgedekt bewaren.

Snij de olijven in plakjes.

Verwarm de oven voor op 200°.

Zoek de mosselen uit. Breng 4 dl water met het bouillonblokje aan de kook en kook hierin de mosselen gaar.

Verwarm de saus opnieuw in 5 minuten, schep de olijven erdoor.

Haal de mosselen uit de pan.

Breek één helft van de schelp af, leg de andere helft met de mosselen in de schaal. Schenk de helft van de saus erover, bestrooi met kaas.

Laat in het midden van de oven de kaas in 5 minuten smelten.

Doe de rest van de saus in een sauskom en serveer met (bruin) stokbrood.

Benodigdheden

Voor een grote lage (rechthoekige) ovenschaal van 2½ liter