Home > Recepten

Mosselzooitje met venkel en garnalen

2 kg mosselen 'super'

1 ui

1 venkelknol

1 witte selder

2 wortels

1 bosje peterselie

600 g aardappelen

peper

zout

1 takje tijm

1 laurierblaadje

1,5 dl droge witte wijn

4 dl room

1 pakje saffraan

150 g gepelde garnalen

boter
  • Omschrijving recept: Schelpdiergerechten; Garnalengerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Maak de mosselen schoon, was ze overvloedig en laat ze uitlekken.

Snipper de ui fijn.

Maak de venkel schoon, was hem en snijd hem in stukjes van ± 1 cm.

Ontdraad de witte selder met een dunschillertje of trek de draden er gewoon af.

Snijd de witte selder en de wortels in blokjes van 1 cm.

Versnipper 2 stengels van de witte selder zeer fijn.

Pluk de peterselie, droog de blaadjes, hak ze fijn en versnijd de stengels zeer klein.

Schil de aardappelen en snijd ze in kubusjes van 1 cm.

Blancheer de venkel, de witte selder en de wortelen afzonderlijk 2 minuten en verfris ze onder koud stromend water.

Stoof ze daarna in een klont boter.

Stoof de ui in enkele klontjes boter wit en voeg de fijne selder hieraan toe.

Stoof de mosselen op de ui en de selderstengels, onder een deksel, samen met de peterseliestengels, de witte wijn, versgemalen peper, de tijm en de laurier.

Schud af en toe op tot de mosselschelpen volledig zijn geopend.

Verwijder de schelpen, als de mosselen gaar zijn.

Houd 20 mosselen in de schelp apart voor het garnituur.

Houd de mosselen in wat mosselsap warm.

Passeer het mosselsap door een fijne puntzeef of door een neteldoek.

Stoof de venkel, de witte selder en de wortel in een klontje boter en bevochtig met de gezeefde mosselbouillon.

Laat alles samen ± 5 minuten doorkoken en voeg de room erbij.

Laat verder opkoken en breng op smaak met de saffraandraadjes.

Voeg de aardappelblokjes aan de bouillonroom toe en laat nog 5 minuten verder gaar worden tot ze halfgaar zijn.

Voeg de mosselen bij het 'zooitje' en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel er de garnalen over en bestrooi overvloedig met peterselie.

Verdeel het mosselzooitje over 4 diepe borden en serveer de rest in een soepterrine of in een kleurrijke pot.

Verdeel hier en daar een mosselschelp (met mossel) over de borden.

Notities

Tip: Als de mosselen te weinig sap bevatten om voldoende kookvocht te krijgen, kunt u kippebouillon of kookvocht van de venkel, selder en wortels gebruiken.