Home > Recepten

Pai chiu tung li yu (Chinese gevulde karper)

40 g droogkokende rijst

1 panklare karper van 1.5 kg

zout

100 g zeer fijngesnipperde bacon

4 lepels geraspt ui

1.5 lepel versgeraspte gemberwortel

peper

sojasaus

2.5 lepel sesamolie

3 dl droge witte wijn

waterkers of veldsla
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Chinees
  • Bron: Lekturama - Koken zonder grenzen

Bereiding

Was de rijst, breng 2 dl water aan de kook en voeg de rijst toe. Roer tot het weer kookt en laat de rijst op laag vuur onder een deksel bijna gaar worden.

Snijd de karper langs de buik helemaal open en snijd de dikke middengraat eruit. Was de vis en snij het donkere vlies in de buikholte met wat zout weg. Was de vis nog eens en bestrooi aan alle kanten met zout.

Giet de rijst in een zeef af en meng met bacon, ui en gember. Naar smaak peper en zout of sojasaus erbij.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Schep de rijst in de buik van de vis en naai die dicht met enkele groffe steken. Bestrijk een ovenschaal met olie, doe de vis erin en druppel er een lepel olie over. Dek af met deksel of folie en doe in de oven.

Doe een fles met 3 dl wijn in een litermaatje en schenk er warm water in zodat de wijn wat opwarmt. Schenk, als de vis 20 minuten in de oven staat, de wijn langs de wand van de ovenschaal erbij. Dek de schaal weer af en laat nog 15-25 minuten in de oven.

Dien op gegarneerd met waterkers of veldsla.

Meng de rest van de olie met 3 lepels sojasaus en druppel over de vis.

Garneer het braadvocht met waterkers of veldsla en geef als soep, of als saus bij de vis.