Home > Recepten

Pladijs (=schol) op een vleugje nostalgie

2 schollen a 250 g

2 aardappels

5 blaadjes zuring

100 g gerookt spek

1 dl toom

1 prei

arachidisolie

2 stronkjes witlof

1 dl bruin kalfsfond

1 flesje De Koninck

5 kerstomaten

boontjes van 6 tuinbonen of 6 asperges

10 g sesamzaad

1 bosje peterselie

cassonadesuiker

peper

zout

boter
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Versnijd de prei in de lengte en blancheer er 2 linten van.

Snijd de overige prei in zeer fijne juliënne en bak die in wat olie.

Kook de aardappelen en pureer ze.

Versnijd het gerookte spek in zeer kleine brunoise en bak het even aan.

Hak de zuring fijn.

Voeg dit alles samen en breng op smaak.

Fileer de pladijzen, kruid ze, rol ze op en bind ze met een lint prei op.

Bak ze in boter.

Haal de buitenste blaadjes van de witloofvoetjes en bak deze in wat boter tot ze mooi bruin zijn.

Leg de witloofblaadjes in kleine vormpjes en vul ze met aardappelpuree.

Vouw ze dicht en houd ze warm om straks als taartje bij de pladijs te geven.

Kook de tuinboontjes of de asperges voor het garnituur beetgaar.

Laat de kalfsfond inkoken, voeg wat cassonadesuiker en de helft van het flesje bier toe en laat dit verder inkoken.

Maak het daarna op met verse boter.

Garnituur:

Pel de tomaatjes en snijd ze door.

garneer met tuinboontjes of asperges.

Dresseren op het bord:

Leg de pladijs en het witlooftaartje naast elkaar en voeg er de saus en de tomaatjes bij.

Leg de gebakken prei op de pladijs en bestrooi met sesamzaadjes en wat peterselie.