Home > Recepten

Zalmfilet met hijiki en miso/gember-saus

800 g zalmfilet

hijiki = gedroogd zeewier

2 dl witte wijn voor de saus

1 dl mirin voor de saus

2 dl visfond voor de saus

2 dl slagroom voor de saus

1 lepel witte miso voor de saus

1 theelepel gemberwortel

250 g koude boter

500 g visgraten en koppen voor de fond

bleekselderij voor de fond

prei voor de fond

weinig wortel voor de fond

ui voor de fond

peterselie voor de fond

selderij voor de fond

laurier voor de fond
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Sausjes; Japans
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Snij groenten en kruiden voor de fond fijn.

Week de hijiki in ruim koud water gedurende 30 minuten. Breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen tot zacht.

Spoel de graten af; haal de kieuwen uit de koppen en maak van de ingredienten een visfond. Denk aan het afschuimen.

Saus

Bereiding als beurre blanc. Breng de witte wijn, mirin en visfond aan de kook. Reduceer, meng er de miso en gember door en reduceer weer. Klop er de slagroom door. Monteren met de boter.

Fileer de zalm en snij er dunne plakjes van (dat gaat beter als het vel er nog aan zit). Maak van de zalm "roosjes”, één per persoon. Leg ze op een bakplaat.

Zet de zalmroosjes 1 minuut in een hete (200°) oven, ze moeten van binnen rauw blijven.

Zet de zalm midden op het bord, leg er de hijiki op. Druppel er de saus omheen.