Home > Recepten

Gehaktballetjes in roomsaus met dille

250 g gehakt halfomhalf

1 fijngesneden ui

zout

peper

0,33 theelepel tijm

0,33 theelepel majoraan of oregano

0,33 theelepel nootmuskaat

125 ml water

kruim van 3 sneetjes brood

2 lepels bloem voor de saus

2 lepels boter voor de saus

375 ml runderbouillon voor de saus

2 lepels dille voor de saus

125 ml slagroom of halfroom voor de saus

paprikapoeder

dille of peterselie



De slagroom kan vervangen worden door 125 ml zure room of yoghurt, laat de saus dan niet meer koken.
  • Omschrijving recept: Vleesgerechen; Sausjes
  • Bron: Libelle

Bereiding

Verhit de grill. Meng gehakt, zout, ui, peper, tijm, majoraan, nootmuskaat, broodkruim en water, vorm balletjes van 5 cm en leg 1 cm van elkaar in een ingevette braadslee. Rooster ze op 10 cm onder de grill in 4 minuten per kant lichtbruin.

Smelt voor de saus de boter en maak met de bloem een roux. Pruttel al roerend 2-3 minuten. Roer langzaam de bouillon erbij en laat 3-4 minuten zachtjes koken tot het gebonden is. Leg de balletjes erin. Roer de dille erdoor en draai het vuur helemaal laag. Sudder afgedekt 15 minuten en schep af en toe wat saus over de balletjes. Roer de room erdoor tot de saus glad is. Serveer bestrooid met wat paprikapoeder en dille.

Notities

Als de balletjes kleiner worden gemaakt kunnen ze als borrelhapje worden gegeven.