Home > Recepten

Thit Bô Kho (Vietnamees stoofvlees)

2 uien

5 teentjes knoflook

10 a 12 sjalotjes of inmaakuitjes

1 stengel sereh

7 lepels arachdisolie of zonnebloemolie

1500 g goulashrundvlees in blokken van 2,5 cm

1/2 a 1 l water

6 lepels gele bonensaus

1/2 a 1 theelepel cayennepeper

4 steranijs

2,5 cm kaneelstokje

1/2 theelepel zwarte peperkorrels

2 lepels gula djawa



N.B.: Bij de ingredienten wordt geen zout genoemd. Dat is ook niet nodig: de gele bonensaus levert voldoende zout.

De gele bonensaus die hier wordt gebruikt, is de variëteit met hele of gebroken bonen.
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Vietnamees
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Pel de uien en de knoflook en hak ze fijn.

Pel de sjalotjes en laat ze heel.

Snijd het citroengras (als u dat gebruikt) vanaf het ondereinde in stukken van 5 cm, tot een lengte van ± 15 cm. Gooi de droge bovenkant weg.

Plet ieder stuk licht met een hamer of ander zwaar voorwerp. (Als u citroenschil gebruikt, moeten de reepjes heel blijven).

Doe 3 eetlepels olie in een (bij voorkeur anti-aanbak)pan en laat de olie op middelhoog vuur heet worden.

Voeg de ui, de knoflook en de sjalotten toe en bak dit mengsel onder voortdurend roeren 2 minuten.

Voeg het citroengras (maar niet de citroenschil!) toe en blijf al roerend bakken tot de ui licht is gebruind.

Haal de pan van het vuur, neem de sjalotten uit de pan en houd ze apart.

Doe de resterende 4 eetlepels olie in een zware, wijde (bij voorkeur anti-aanbak)pan en laat de olie op hoog vuur heet worden.

Leg zoveel stukken rundvlees in de pan als er in een enkele laag gaan, laat ze aan alle kanten bruin worden en haal ze met een schuimspaan uit de pan.

Bak alle stukken vlees op deze manier bruin.

Leg al het vlees terug in de grote pan en voeg het water en het uimengsel toe.

Hak de bonen uit de gele bonensaus zo nodig grof en voeg ook die toe.

Voeg tenslotte de cayennepeper, de steranijs, de kaneel, de peperkorrels en de suiker toe.

Breng de stoofpot aan de kook, sluit de pan, zet het vuur laag en laat het vlees ± 5 kwartier sudderen.

Voeg de achtergehouden sjalotten en de citroenschil (als u die gebruikt) toe, sluit de pan weer en laat de stoofpot nog een kwartier sudderen.

Haal het deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en laat de stoofpot nog 15-20 minuten koken tot de saus iets is ingedikt en het vlees gaar is.

Schep er voor het opdienen het vet af.

Notities

In Vietnam wordt deze stoofpot gegeten met droge witte rijst of brokken Frans brood. Dit brood is in Vietnam op alle markten te koop.