Home > Recepten

Wontons met varkensvlees

1 losgeklopt ei

1 l kruidenbouillon

2 theelepels bakpoeder voor het deeg

zout

1 losgeklopt ei voor het deeg

2 lepels water voor het deeg

100 g mager varkensgehakt

2 lepels gedroogde garnalen

sesamolie

2 lepels sojasaus

1/2 ui

1 kleine Chinese kool

1 blikje bamboescheuten

2 worteltjes

4 lepels droge sherry
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Dimsum; Chinees
  • Bron: fridaberk

Bereiding

Het deeg: zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Doe daar het losgeklopte ei en het water in, roer alles tot een stijf deeg.

Keer de kom ondersteboven op een met bloem bestoven plank en kneed het deeg totdat het soepel is. Voorkom, door snel te werken, dat het deeg aan de plank gaat kleven. Gebruik niet te veel bloem.

Verdeel het deeg in tweeën. Dek beide helften af met folie als u de vulling gaat maken.

Als u de vulling hebt gemaakt rolt u één helft heel dun uit op een met bloem bestoven ondergrond tot een vierkante plak van 25 bij 25 cm. Hoe dunner hoe beter, maar er mogen geen gaten in het deeg komen. Snij de randen bij en snij de lap in 9 vierkantjes. Rol elk vierkantje weer uit tot een lapje van ongeveer 10 bij 10 cm.





De vulling: Vermeng het varkensgehakt met de garnalen, een paar druppels sesamolie en de soyasaus. Snipper de halve ui heel fijn en vermeng ze goed met het gehaktmengsel.

Als u de deeglapjes al klaar hebt, kunt u nu met een theelepel een bergje van de vulling midden op elk deeglapje scheppen. Smeer dan de hoeken van het deeg in met wat losgeklopt ei. Vouw de tegenoverliggende hoeken van het deeg over de vulling naar elkaar toe en plak ze in het midden aan elkaar. Druk ook de randjes even tegen elkaar met de vingers. U kunt de wontons wegzetten op een groot met bloem bestoven bord.

Het koken: Giet de bouillon in de wok en breng het aan de kook. Draai dan het gas lager en laat telkens een paar wontons 5 minuten koken. Zorg dat de bouillon niet te hard kookt, anders gaan de wontons open en komt de vulling eruit.

Laatste fase: Enkele bladeren van de kool met de hand afscheuren. De bamboescheuten eerst in stukken en dan in fijne reepjes snijden. Dan de worteltjes schoonkrabben en in kleine reepjes snijden.

Laat de bouillon in de wok (nadat alle wontons gekookt zijn) inkoken tot het vocht voor de helft is verdampt. Voeg dan de wortel, de bamboescheuten en wat sherry bij en laat het een minuut koken. Doe dan de kool erbij en zet het gas wat lager. Nu de wontons nog 2 minuten hierin laten koken en dan serveren.

U kunt de koolbladeren, stukjes wortel en wat van de bamboescheuten gebruiken gebruiken als garnering bij de wontons. Deze zijn nu in de bouillon geblancheerd.

Notities

Een soort Chinese noedels die je in water gaar kunt koken of in olie kunt bakken.