Home > Recepten

Zuurvlees 1

1 kg hamlappen of magere varkenslappen

1 kg uien

braad- en grillkruiden

laurierblaadjes

azijn

peperkoek

suiker
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Nederlands (Limburg)
  • Bron: Desiree

Bereiding

De hamlappen in stukjes snijden, zoals je dat ook zou doen bij hachee vlees (ongeveer 2 bij 2 cm) geen bami/nasi vlees ervoor kopen, die stukjes zijn te klein, met poulet kan het wel.

Het vlees kruiden met braad en grilkruiden, gewoon normaal kruiden.

Boter in de braadpan en dan het vlees erbij als de boter op temperatuur is.

Het vlees rondom aanbakken.

De uien erbij, de uien grof geneden, niet snipperen. De verhouding uien/vlees is ongeveer 1 op 1, maar meer uien kan ook.

Alles onder roeren en iedere keer de deksel weer terug op de braadpan anders verlies je te veel vocht.

De laurierblaadjes wassen en erbij, afhankelijk van de grootte van de blaadjes er een stuk of 3 bij doen.

Als alles prutteld, dan kan je de pan op een kleinere pit zetten en een tijd laten sudderen.

Als het een uur gesudderd heeft, dan azijn erbij. zoveel azijn dat het vlees onderstaat.

Je kan de azijn er ook eerder bij doen, dan is het vlees eerder gaar.

Dan laat je het met de azijn opstaan, een uur, twee uur.

een uur voordat je wilt gaan eten, doe je er peperkoek bij LET OP niet de hele peperkoek maar het buitenste donker bruine laagje (gewoon peperkoek van de edah of AH, Aldo of basis niet van peijenburg of zo)

Het is de bedoeling dat je het bruine laagje zo dun mogelijk afsnijd, dus niet te veel van de peperkoek erin. Je gebruikt de bovenkant, maar je kan er ook de onderkant bij doen.

De stukken roer je dan goed door het vlees, de stukken lossen niet vanzelf op, dus je moet roeren. Daarbij kan het zijn dat je het vlees losroert en de uien verdwijen, maar dit is des te lekkerder.

Dan ga je suiker erbij doen, gewone kristalsuiker.

De hoeveelhied suiker is afhankelijk van de hoeveelheid azijn en de stukken peperkoek die je erbij hebt gedaan.Begin eerst met een paar eetlepel suiker (stuk of 5) en roer die erdor. Ruik dan eerst aan de pan (niet erin gaan hangen natuurlijk) overheerst de azijn lucht dan moet er nog wat suiker bij.

Daarna ga je proeven, het moet een zuurzoete smaak worden, de een heeft het natuurlijk liever zuurder dan de ander. Als je denkt dat het vlees op smaak is, laat dan een ander even proefen, of drink wat water. Omdat je waarschijnlijk het zuurdere hebt geproeft, is het voor jou eerder op smaak dan voor de ander (net zo als de thee niet zoet genoeg is als je een boterham met bastardsuiker hebt gehad)

Notities

Eet het met frites en mayonaise