Home > Recepten

Zuurvlees 3

500 a 600 g doorregen runderlappen

5 a 8 dikke uien

ontbijtkoek

Limburgse appelstroop

boter

bloem

azijn

kruidnagels

jeneverbessen

laurierblaadjes

zout

peper

nootmuskaat
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Nederlands (Limburg)
  • Bron: Stephanie van Dijck

Bereiding

Snijd de runderlappen in blokjes van ca. 2 bij 2 cm. Snipper de uien in niet te kleine stukjes.

Braad de stukjes rundvlees in een grote braadpan met voldoende boter op hoog vuur tot ze bruin beginnen te worden. Verwijder eventueel overtollig vleesnat (niet weggooien, later weer toevoegen). Vlees licht kruiden met zout, peper en nootmuskaat.

Als het vlees bruin begint te worden de uien toevoegen en deze ca. 5-8 minuten meefruiten.

Voeg 3 eetlepels bloem toe en roer deze goed door de vlees-uien massa. Voeg zoveel water (in gedeelten) toe totdat er een hachee-achtige substantie is ontstaan.

4-6 eetlepels azijn (naar eigen smaak), 10-15 jeneverbessen, 10-15 kruidnagels en 6 laurierblaadjes toevoegen. Deksel erop en het geheel gedurende ongeveer 1 uur op laag vuur laten sudderen. Af en toe roeren.

Als de massa te dik wordt, voeg dan wat water toe.

Na 1 uur heeft het geheel wat kleur gekregen. 4 Plakjes ontbijtkoek (1.5 cm. dik) in blokjes van 1 bij 1 cm. toevoegen, plus ruim 2 eetlepels appelstroop. Goed doorroeren en nog 1 tot 1 1/2 uur laten doorsudderen. Af en toe omscheppen.

Na 1 tot 1 1/2 uur is de peperkoek opgelost. Even proeven of de smaak goed is. Eventueel nog wat azijn, appelstroop of ontbijtkoek toevoegen.

Laurierblad, jeneverbessen en kruidnagels mag je nu verwijderen. Dit mag je ook je gasten laten doen, maar waarschuw ze dan even: op een jeneverbes bijten is niet echt lekker....!!

Indien nodig voor opdienen binden met maizena of bloem (meestal niet nodig, want de peperkoek bindt ook).

Notities

Lekker met aardappelpuree (zelfgemaakt!), rode kool (met appeltjes) en appelmoes.