Home > Recepten

Loempia's, Vietnamese 03

100 g sojavermicelli

2 gedroogde chinese paddestoelen

2 zwarte wolkenoortjes

1 lepel gehakte gedroogde garnalen

2 tenen knoflook

1 geraspte wortel

1 geraspte ui

100 g varkensgehakt

1 lepel nuoc mam

1 losgeklopt ei

zwarte peper

1 pakje rijstpapier liefst waaiervormig

2 lepels nuoc mam voor de saus

1 teen knoflook voor de saus

1 gehakte spaanse peper voor de saus

2 theelepels citroensap voor de saus

1 theelepel wijnazijn voor de saus

1 theelepel suiker voor de saus
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Loempia's; Vietnamees

Bereiding

Roer alle ingredienten voor de dipsaus door elkaar en laat ze even 'trekken'.

Week de vermicelli in gekookt, iets afgekoeld water, laat ze zacht worden, laat ze uitlekken en knip ze in stukjes van ± 5 cm.

Week de champignons en de wolkenoortjes ± 15 minuten in warm water.

Was ze daarna goed af, laat ze uitlekken en snijd ze fijn.

Meng alle ingredienten voor de loempia's door elkaar.

Week enkele velletjes rijstpapier in lauw water (niet teveel tegelijk, ze breken snel) en neem ze, als ze zacht zijn, uit het water.

Gebruik een theedoek, met bij voorkeur daaronder nog een handdoek, om de loempia's te vouwen, anders blijven ze te vochtig. Dat geeft een risico van breken met het vouwen, maar ook met het frituren.

Leg 1 velletje op de theedoek, met de punt van u af.

Leg een tweede velletje op het eerste, ook met de punt van u af, maar leg

dit 5 cm verder van u af, zodat het onderste velletje er blijft uitsteken.

Maak een dun rolletje van de vulling en leg dit ± 5 cm vanaf de onderkant op het rijstpapier. Doe dit niet over de hele breedte.

Sla de ronde kant van het rijstpapier om de vulling.

Vouw de zijkanten nu strak naar binnen en rol de loempia verder op.

Doe wel voorzichtig, ze breken snel.

U kunt de loempia's nu frituren, maar invriezen gaat ook goed.

Als u ze invriest, leg dan tussen elke laag wat folie, anders gaan ze erg aan elkaar vastzitten. Het rijstpapier kan dan breken als u ze weer van elkaar haalt.

Gefrituurd houden deze loempia's door het gebruik van rijstpapier een vrij witte kleur, anders dan wij in Nederland gewend zijn.