Home > Recepten

Brioche 2

500 g patentbloem

1 zakje gedroogde gist

8 eieren

zout

3 lepels witte basterdsuiker

250 g zachte boter

bloem om te bestuiven

boter om in te vetten
  • Omschrijving recept: Brood; Frans
  • Bron: Allerhande

Bereiding

Roer 50 g bloem en de gist door elkaar, roer er 3 lepels water door tot een zacht kleverig deeg ontstaat. Laat afgedekt 20 minuten rijzen.

Zeef de rest van de bloem boven een kom, maak er een kuiltje in, doe het gistmengsel, 7 eieren, 1/2 lepel zout en de suiker erin, meng de ingredienten in het kuiltje en werk de omliggende bloem erdoor. Meng met de vingertoppen alle ingredienten tot grote brokken. Kleed dan op een werkblad tot een slappe kleverige bal, eventueel bloem toevoegen. Kneed 5-10 minuten door tot het veerkrachtig is.

Snij de boter in stukjes en werk stukje voor stukje door het deeg. Blijf kneden tot de boter volledig is opgenomen. Bestrooi de kom met 1/2 lepel bloem, leg het deeg erin en bestrooi met 1/2 lepel bloem, dek af met een vochtige doek of plasticfolie en laat op kamertemp 2 uur rijzen tot de dubbele omvang.

Bestuif het werkblak met de rest van het bloem en leg het deeg erop. Beklop het deeg iets om de lucht eruit te krijgen. Vouw het deeg in drieėn en laat opnieuw in een kom onder plastic of een vochtige doek 2 uur rijzen.

Vet de vorm in. Neem 1/3 deel van het deeg. Vorm van het grote deegstuk een grote bal en leg in de vorm, maak in het midden een holte. Vorm van het kleine stuk een kleinere bal met een punt erop. Leg die punt in de holte. Laat op een warme plaats nog 15 minuten narijzen.

Verwarm de oven voor op 225°. Klop het ei los met 1/2 cth zout. Bestrijk de brioche ermee. Bak 15 minuten, zet de oven dan op 190° en bak in 30 minuten goudbruin en gaar. De brioche moet even over de rand van de vorm puilen en hol klinken als erop geklopt wordt. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen, stort dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Notities

Serveren met roomboter en eventueel met zoet beleg.

Benodigdheden

Gebruik een briochevorm van 1.5 liter