Home > Recepten

Roggebrood, gekruid

Voor twee broden van 25 cm doorsnee, goed voor elk 12 sneetjes.



2 zakjes droge gist

1/2 dl lauw water

3,5 dl bier

60 g boter

50 g keukenstroop

1 lepel anijszaad of venkelzaad

1 lepel sinaasappelrasp

350 g roggemeel

1,5 theelepel zout

250 a 350 g bloem

1 ei
  • Omschrijving recept: Brood; Nederlands
  • Bereidingstijd: 12

Bereiding

Klop het ei los met 1 lepel water.

Meng gist met het lauwe water en laat 5 minuten staan, roer dan tot de gist is opgelost.

Verwarm bier en boter in een pannetje tot de boter gesmolten is, laat tot lauw afkoelen.

Doe stroop, zaad, schil en biermengsel bij het botermengsel. Roer goed en meng roggemeel en zout erdoor.

Doe in gedeelten bloem erbij tot het deeg vormbaar is. Kneed tot het soepel en elastisch is (4-5 minuten met de mixer). Als het plakt, nog wat bloem erbij.

Wentel de deegbal in een grote ingevette kom zodat hij vettig wordt. Laat afgedekt met een droge doek op een droge tochtvrije plaats 1½ rijzen tot zijn dubbele volume.

Druk dan in elkaar en kneed een paar slagen, laat weer afgedekt met een droge doek 10 minuten staan.

Verdeel in twee porties, vorm van elke portie een rond brood, dek af met een droge doek en laat weer 30-40 minuten rijzen tot dubbel volume.

Verwarm de oven voor op 180°.

Snij met een scherp mes een ¾ cm diep kruis in het brood en bak in 40-45 minuten bruin, het brood moet hol klinken als er tegen de onderkant wordt getikt.

Notities

Lekker met cornedbeef, gebraden varkensvlees of voor hamsandwiches.