Home > Recepten

Moussaka 08



Aubergines zijn vooral in de zomer en in het najaar verkrijgbaar.4 aubergines

1 kg aardappels

boter

1 dl olijfolie

1 ui

2 tenen knoflook

4 vleestomaten

150 g champignons

400 g lamsgehakt

1/2 dl droge witte wijn

1/2 bosje verse tijm

zout

versgemalen peper

25 g boter

20 g bloem

2 dl melk

100 g geraspte kaas

2 eieren
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Grieks
  • Bereidingstijd: 1u05
  • Bron: Ria van Eijndhoven

Bereiding

Snijd de aubergines in plakken van circa 1/2 cm.

Schil de aardappelen, snijd deze eveneens in plakken van 1/2 cm, kook ze beetgaar in circa 10 minuten. Giet ze af en laat ze uitlekken.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een ovenschaal dun in.



Verhit 2 eetlepels van de olijfolie en bak de plakken aubergine aan beide kanten lichtbruin, laat ze uitlekken op keukenpapier.

Pel en snipper de ui en pers de knoflook. Ontvel de tomaten, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de champignons in plakjes.

Verhit de rest van de olijfolie en fruit ui en knoflook zacht en glazig in circa 5 minuten.

Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin.

Schep de tomaat, de champignons, de witte wijn, de tijm, zout en peper erdoor en warm dit circa 3 minuten door.

Maak intussen de bechamelsaus: smelt de boter, roer de bloem erdoor en verdun deze al roerend met de melk. Roer tot een gebonden saus ontstaat en meng van het vuur af de eieren en de helft van de geraspte kaas erdoor. De saus mag nu niet meer koken. Breng op smaak met zout en peper.

Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aubergineplakken en schep de helft van de gehaktsaus erop.

Verdeel de aardappelplakken erover en bedek deze met de resterende aubergineplakken. Sluit af met de resterende gehaktsaus en giet de bechamelsaus erover.

Bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas.

Zet de moussaka circa 30 minuten in de oven.

Notities

Serveren emt ijsbergsla en komkommer