Home > Recepten

Lamsvlees-najaarsgroentestoofschotel

1 kg lamsborst (of -schouder)

100 g mager rookspek

2 teentjes knoflook

2 vleestomaten

2 eetlepels olie

2 eetlepels bloem

2 dl witte wijn

4 dl lamsfond (of kalfsfond)

1 takje rozemarijn

1 takje tijm

1 laurierblad

4 sjalotjes

200 g vastkokende aardappels

100 g kastanjechampignons

100 g worteltjes

1 koolrabi

2 artisjokken

versgemalen peper

zout

1/3 eetlepel fijngesneden verse rozemarijn

1/3 eetlepel fijngesneden verse tijm

1/3 eetlepel fijngesneden verse basilicum



Hoe geuriger de fond is, hoe lekkerder het resultaat. Heeft u ruim de tijd, kook dan de wijn met de fond tot twee derde in (neem in dat geval 3 dl wijn en 6 dl fond) voor ze aan het vlees worden toegevoegd.
  • Omschrijving recept: Lamsvleesgerechten; Groentegerechten; Frans
  • Bereidingstijd: 1u30
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes van 3 cm en het spek in kleine blokjes. Pel de teentjes knoflook. Ontvel de tomaten en snijd ze doormidden, verwijder de kern en de pitjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Verhit de olie in een braadpan en bak de spekblokjes erin uit. Schep de blokjes met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart. Braad het vlees in porties in het vet rondom bruin. Schep de tomatenblokjes, de knoflook en de bloem erdoor. Giet de wijn en de fond erbij, voeg de kruiden toe en verwarm het geheel tot het pruttelt.

Schep het vlees door de saus, draai het vuur laag en laat het vlees met het deksel op de pan 45 minuten zachtjes stoven.

Maak intussen de aardappels en de groenten schoon, steek met een meloenboller bolletjes uit de aardappels. Snijd grote paddestoelen doormidden, de worteltjes in 3 cm lange stukjes, de koolrabi en de artisjokbodems in blokjes. Breng een pan met water aan de kook en kook de voorbereide aardappels en groenten 15 minuten, giet ze af in een zeef en laat ze uitlekken.

Schep na 40 minuten de aardappels en de groenten door het vlees, voeg peper en zout naar smaak toe en laat het geheel nog circa 10 minuten stoven.

Schep op vier verwarmde borden een portie stoof en bestrooi deze met de fijngesneden kruiden. Serveer er een gemengde groene sla of een tomatensalade bij.