Alexandertaart (koffietaart) |
|
250 g bloem 150 g boter 3 theelepels poedersuiker 1 dooier 5 theelepels gelatinepoeder 150 ml koffie zeer heet en sterk 3 gesplitste eieren 60 g witte basterdsuiker 3 lepels cognac 2 lepels creme de cacao 150 ml slagroom 60 g gesmolten pure chocolade |
|
BereidingKlop de dooier met 2 lepels water. Zeef bloem, wrijf de boter erdoor tot een kruimelig mengsel en roer de suiker erdoor. Dooier erdoor en tot een stevig deeg kneden. Zet afgedekt 30 minuten in de koelkast.Rol uit, bekleed een diepe vlaaivorm van 23 cm en bak 10 minuten blind op 200°. Strooi de gelatine in de hete koffie en los roerend op. Klop de dooiers met de suiker licht en luchtig. Roer koffie, cognac en crème de cacao erdoor. Sla in aparte kommen de slagroom stijf en de eiwitten piekig, spatel eerst de room, dan de eiwitten door het mengsel. Vul de taartbodem en zet 2-3 uur in de koelkast. Giet de gesmolten chocola op een plat hard oppervlak, strijk glad met een paletmes en laat hard worden. Duw het paletmes er met een hoek van 45° overheen zodat mooie langwerpige krullen ontstaan, en schik die op de taart. |
Home > Recepten