Home > Recepten

Beiler bijltjes

375 g boter

140 g basterdsuiker

375 g bloem

4 eieren

zout

600 g amandelspijs

200 g abrikozenjam

125 g suiker

3 lepels frambozen-bessenjam

175 g gebrande gehakte hazenlnoten
  • Omschrijving recept: Gebak; Nederlands (Drenthe)

Bereiding

Maak eerst het zandtaartdeeg: kneed 175 g boter, basterdsuiker, 250 g bloem, ½ losgeklopt ei en iets zout met de foodprocessor. Rol uit tot een lap van 28x28 cm.

Dan de vulling: roer een smeïg mengsel van 500 g spijs, 75 g boter, 1 ei en 100 g abrikozenjam.

Beslag: klop 125 g boter met 125 g suiker wit en romig. Klop 2½ ei erbij. Dan de rest van de spijs en iets zout, gladkloppen. Spatel de rest van het bloem en 3 lepels lauw water erdoor.

Methode 1: Leg het deeg op bakpapier op een bakplaat. Vouw de kanten van het bakpapier om tot er een opstaande rand van 3-4 cm hoog ontstaan. Zet de hoeken vast met paperclips.

Methode 2: Verdeel het deeg over 2 boterkoekvormen.

Vervolg: bestrijk het deeg met een dunne laag frambozen-bessenjam. Verdeel de vulling er over met de bolle kant van een lepel. Dan een dunne laag beslag. Bak 35 minuten op 175°.

Neem uit de oven en bestrijk dun met abrikozenjam. Strooi de gehakte hazelnoten erover. Koel af en snij in stukjes van 3 x 5 cm ('bijltjes').

Notities

Alternatief voor gevulde speculaas.