Home > Recepten

Beiler bijltjes

375 g boter

140 g basterdsuiker

375 g bloem

4 eieren

zout

600 g amandelspijs

200 g abrikozenjam

125 g suiker

3 lepels frambozen-bessenjam

175 g gebrande gehakte hazenlnoten
  • Omschrijving recept: Gebak; Nederlands (Drenthe)

Bereiding

Maak eerst het zandtaartdeeg: kneed 175 g boter, basterdsuiker, 250 g bloem, losgeklopt ei en iets zout met de foodprocessor. Rol uit tot een lap van 28x28 cm.

Dan de vulling: roer een smeg mengsel van 500 g spijs, 75 g boter, 1 ei en 100 g abrikozenjam.

Beslag: klop 125 g boter met 125 g suiker wit en romig. Klop 2 ei erbij. Dan de rest van de spijs en iets zout, gladkloppen. Spatel de rest van het bloem en 3 lepels lauw water erdoor.

Methode 1: Leg het deeg op bakpapier op een bakplaat. Vouw de kanten van het bakpapier om tot er een opstaande rand van 3-4 cm hoog ontstaan. Zet de hoeken vast met paperclips.

Methode 2: Verdeel het deeg over 2 boterkoekvormen.

Vervolg: bestrijk het deeg met een dunne laag frambozen-bessenjam. Verdeel de vulling er over met de bolle kant van een lepel. Dan een dunne laag beslag. Bak 35 minuten op 175.

Neem uit de oven en bestrijk dun met abrikozenjam. Strooi de gehakte hazelnoten erover. Koel af en snij in stukjes van 3 x 5 cm ('bijltjes').

Notities

Alternatief voor gevulde speculaas.