Home > Recepten

Doughnuts 4

475 g bloem

1 theelepel zout

30 g verse gist of 1 lepel gedroogde gist

1,5 dl lauwwarme melk

80 g fijne tafelsuiker

90 g boter

2 losgeklopte eieren

1 theelepel kaneel

1/4 theelepel kardamom

rasp van 1 sinaasappel

frituurolie

kaneel

fijne tafelsuiker



Eventueel kunt u ze vullen met bessengelei.



Doughnut-variaties:

- Geglaceerde doughnuts: meng 175 gr gezeefde poedersuiker met wat kokend water (± 3 eetlepels) tot een dun glazuur. doop de iets afgekoelde doughnuts in de warme glazuur en laat ze op een met vetvrij papier bekleed rooster afkoelen.

- Sinaasappeldoughnuts: gebruik in plaats van melk sinaasappelsap.
  • Omschrijving recept: Gebak; Amerikaans
  • Aantal Porties: 20
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zeef de bloem en het zout.

Los de gist in de melk en 2 eetlepels lauw water op.

Roer 50 gr bloem, 20 gr suiker en de opgeloste gist tot een gladde pasta en laat die ± 20 minuten rijzen.

Roer na het rijzen eerst deel voor deel de boter door het gistbeslag en meng er dan één voor één de eieren door.

Kneed er 325 gr bloem, 60 gr suiker, de kaneel, de kardemom en de sinaasappelschil door en kneed op een met bloem bestoven werkvlak in ± 15 minuten tot een glad stevig deeg.

Leg de deegbal in een kom en laat die afgedekt ± 2 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.

Kneed het deeg dan nog even door.

Vorm van het deeg 20 balletjes en maak met een bebloemde vinger in het midden een rond gat van ± 2 cm.

Laat de ringen afgedekt nog ± 30 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld.

Verhit de olie tot 190°C.

Rek de ringen een beetje uit en frituur ze in de olie 1 minuut aan elke kant.

Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Meng voor de garnering kaneel en suiker en bestrooi de doughnuts daarmee.

Notities

Een doughnut is letterlijk een noot van deeg. Dit gefrituurde gebak komt uit Noord-Amerika, met name Canada en die staten waarvan de bevolking oorspronkelijk uit Duitsland en Scandinavië komt. Doughnuts zijn van gistdeeg gevormde ringen die, bestrooid met poedersuiker, warm worden geserveerd.

Serveer-idee: halveer de doughnuts overlangs en vul ze royaal met stijfgeklopte slagroom.