Home > Recepten

Fastnachts (aardappeldonuts)

1 middelgrote aardappel geschild en in plakjes

4 lepels boter

125 g suiker

2 grote eieren losgeroerd

1 theelepel zout

1 lepel droge gist

1.5 kg bloem
  • Omschrijving recept: Gebak; Amerikaans (Pennsylv.Dutch)
  • Bron: Culinaria USA

Bereiding

Kook de aardappelplakjes in 3.5 dl lichtgezouten water gaar en bewaar het kookwater. Prak de aardappels.

Laat in 2.5 dl kookwater de boter smelten.

Roer de suiker door de aardappelpuree. Voeg eieren en zout toe en meng goed. Voeg het kookwater met boter toe.

Los de gist op in 4 lepels warm water met een snufje suiker en roer bij het eiermengsel.

Strooi de helft van de bloem erover en roer goed.

Strooi de rest van de bloem erover en werk door elkaar tot een zacht deeg.

Kneed het deeg zacht en elastisch. Doe in een ingevette kom en laat 2-3 uur rijzen.

Rol telkens de helft van het deeg uit tot een lap van 8 mm dik.

Steek er rechthoeken van 5 x 7 cm uit en maak in het midden een sneetje van 2.5 cm. Dek af en laat een uur rijzen.

Verhit frituurolie tot 200 graden en frituur de fastnachts met een paar tegelijk goudbruin en gaar.

Bestrooi met poedersuiker en serveer met jam of melassestroop.

Notities

Gerecht van de Pennsylvanian Dutch.

Fastnacht is afgeleid van het Duitse woord voor vastenavond. Het zijn de voorlopers van Donuts.

Net als donuts worden ze in hete koffie gedoopt, ook eet men ze met melassestroop, of opengesneden met ham.