Home > Recepten

Oranjekoek, Fries

375 g zelfrijzend bakmeel

250 g witte basterdsuiker

25 g zachte boter

1 dl water

1 ei

2 theelepels gemalen anijs

1 theelepel geraspte sinaasappelschil

1 theelepel nootmuskaat

zout

50 g oranjesnippers

eventueel 200 g amandelspijs

eventueel 2 eieren

200 g poedersuiker

3 lepels bessensap voor roze glazuur

4 lepels geconc.sinaasappelsap voor geel glazuur

4 lepels sinaasappelsiroop voor oranje siroop

eventueel oranjesnippers voor het glazuur
  • Omschrijving recept: Gebak; Nederlands (Friesland
  • Aantal Porties: 12

Bereiding

Meng meel en suiker, snij de boter daarin met 2 messen klein. Meng water, ei, anijs, sinaasappelschil, nootmuskaat en zout en meng dit door het bloem. Kneed snel een soepel plakkerig deeg en kneed de snippers er dan door.

Beboter de bakplaat in een cirkel van 34 cm of leg er bakpapier op.

Indien er een vulling komt van 200 g niet-aangemaakt amandelspijs met 2 eieren losgeklopt: verdeel het deeg in 2 bollen en rol door de bloem. Rol uit tot een plak van 30 cm. Klap er 1 dubbel, breng voorzichtig op de bakplaat en klap weer open. Indien er per ongeluk een gat invalt, opnieuw uitrollen in veel bloem. Doe het spijs erop en leg de 2e deegplak erop.

Indien er niet gevuld wordt, hoeft het deeg niet in 2 plakken te worden verdeeld.

Zeef de poedersuiker in een kom, roer het vocht erbij (beetje bij beetje). Bestrijk de afgekoelde koek ermee. Eventueel bij oranje glazuur de snippers erbij. Dan 1½ uur drogen.