Oranjekoek, Fries |
|
375 g zelfrijzend bakmeel 250 g witte basterdsuiker 25 g zachte boter 1 dl water 1 ei 2 theelepels gemalen anijs 1 theelepel geraspte sinaasappelschil 1 theelepel nootmuskaat zout 50 g oranjesnippers eventueel 200 g amandelspijs eventueel 2 eieren 200 g poedersuiker 3 lepels bessensap voor roze glazuur 4 lepels geconc.sinaasappelsap voor geel glazuur 4 lepels sinaasappelsiroop voor oranje siroop eventueel oranjesnippers voor het glazuur |
|
BereidingMeng meel en suiker, snij de boter daarin met 2 messen klein. Meng water, ei, anijs, sinaasappelschil, nootmuskaat en zout en meng dit door het bloem. Kneed snel een soepel plakkerig deeg en kneed de snippers er dan door.Beboter de bakplaat in een cirkel van 34 cm of leg er bakpapier op. Indien er een vulling komt van 200 g niet-aangemaakt amandelspijs met 2 eieren losgeklopt: verdeel het deeg in 2 bollen en rol door de bloem. Rol uit tot een plak van 30 cm. Klap er 1 dubbel, breng voorzichtig op de bakplaat en klap weer open. Indien er per ongeluk een gat invalt, opnieuw uitrollen in veel bloem. Doe het spijs erop en leg de 2e deegplak erop. Indien er niet gevuld wordt, hoeft het deeg niet in 2 plakken te worden verdeeld. Zeef de poedersuiker in een kom, roer het vocht erbij (beetje bij beetje). Bestrijk de afgekoelde koek ermee. Eventueel bij oranje glazuur de snippers erbij. Dan 1½ uur drogen. |
Home > Recepten