Kügelhopf uit de Elzas |
|
2.5 dl melk 100 g kristalsuiker 25 g gist 750 g bloem zout 3 eieren 150 g zachte boter 50 g rozijnen 3 lepels Kirsch 25 g hele amandelen 25 g poedersuiker |
|
BereidingWeek de rozijnen een nacht in de Kirsch.Verwarm de melk met 25 g suiker en los de gist erin op. Zeef bijna alle bloem, de rest van de suiker en het zout boven een kom, roer het gistmengsel erdoor. Doe de eieren erbij en kneed. Doe de boter erdoor en kneed tot het deeg van de handen loslaat. Maak er een bal van en bestrooi met het restje bloem. Dek af met een vochtige doek en zet op een warme plek tot hij na 1 uur het dubbele volume heeft. Werk rozijnen en Kirsch erdoor. Vet een tulband- of echte Kügelhopfvorm in, leg de amandelen onderin en doe het deeg erop. Laat rusten tot het tot de rand is gerezen. Zet 40 minuten in een oven van 180°. Als het deeg te bruin wordt, dan bedekken met alufolie. Als het bij kloppen een kort droog geluid geeft is hij gaar. Storten, afkoelen en bestrooien met poedersuiker. NotitiesIn de Elzas kan je overal (als souvenir) de speciale aardenwerken vormen kopen! |
Home > Recepten