Home > Recepten

Linzertorte 1

1 citroen

200 g bloem

zout

200 g lichtbruine basterdsuiker

1 theelepel kaneel

1/2 theelepel kruidnagelpoeder

200 g fijngemalen blanke amandelen

200 g boter

2 eierdooiers

1 lepel rum

1/2 pot frambozenjam

1 losgeklopt ei

2 lepels amandelschaafsel

poedersuiker
  • Omschrijving recept: Gebak; Oostenrijks (Linz)
  • Bron: Tip Culinair

Bereiding

Rasp de schil van de citroen. Zeef bloem, snufje zout, basterdsuiker en voeg de rasp, gemalen amandelen, boter, dooiers en rum toe. Kneed tot een stevig deeg en laat afgedekt 30 minuten rusten in de oven.

Verwarm de oven voor op 175°. Vet een lage taartvorm met een doorsnee van 24 cm in. bestuif het aanrecht met bloem en rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap van 26 cm. Bekleed de vorm hiermee.

Verdeel de jam over de bodem. Rol de rest van het deeg uit en snij inrepen van 1 cm breed. Leg kruiselings over de taart. Bestrijk met vlechtwerk met ei en zet 45 minuten in de oven tot het goudbruin en gaar is.

Rooster in een droge koekenpan het schaafsel lichtbruin. Laat de taart afkoelen en bestrooi met de amandelen, strooi in het midden wat poedersuiker.

Notities

Kruidige amandeltaart met frambozenjam uit Oostenrijk. In Oostenrijk wordt het geserveerd met een mengsel van halfstijve slagroom en eiwit.