Home > Recepten

Petits fours

5 eieren

110 g bloem

40 g maïzena

zout

175 g fijne tafelsuiker

250 ml melk

2 eidooiers

60 g fijne tafelsuiker

0,5 theelepel vanillemerg (uit 1 stokje)

20 g custardpoeder

apricot brandy

100 g abrikozenjam

100 g poedersuiker

0,5 eetlepel citroensap

200 g marsepein (met groene kleurstof)



Vervang een deel van het citroensap door water, als u van zoeter glazuur houdt.
  • Omschrijving recept: Gebak; Snoepjes; Frans
  • Aantal Porties: 10
  • Bereidingstijd: 1u05
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Knip een vel vetvrij papier van 26x30 cm, knip de hoeken iets in en vouw rondom een dubbele 3 cm hoge rand; zet de hoeken met plakband of paperclips vast. Vet deze vorm in en zet hem op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 160 °C.

Splits de eieren in dooiers en witten. Zeef de bloem met de maïzena en een snuf zout in een kom. Klop de eidooiers met de suiker licht en luchtig. Klop een stevig schuim van de eiwitten en schep dit op de dooiermassa. Strooi het bloemmengsel erover en spatel alles luchtig door elkaar.

Giet het beslag in de papieren vorm, schuif de bakplaat op de een na onderste richel in de oven en bak het biscuitdeeg in circa 20 minuten gaar en lichtbruin. Het gebak moet veerkrachtig aanvoelen.

Neem de bakplaat uit de oven en laat het gebak iets afkoelen tot het van de vorm loslaat. Keer het op een taartrooster en laat het volledig afkoelen.

Breng voor de vulling de melk aan de kook. Roer de dooiers los met de helft van de suiker en het vanillemerg, roer het custardpoeder erdoor en voeg al roerend de hete melk toe. Giet het mengsel terug in de pan en breng het al roerend aan de kook. Voeg de resterende suiker toe en laat deze banketbakkersroom al roerend op laag vuur 5 à 6 minuten koken.

Neem de pan van het vuur, bestuif de bovenkant van de banketbakkersroom met poedersuiker of leg er een velletje plastic folie op om velvorming te voorkomen. Laat hem afkoelen.

Snijd het biscuitgebak in drie lagen. Besprenkel de onderste laag met apricot brandy en verdeel de abrikozenjam erop; leg de tweede laag erop en bestrijk deze met de banketbakkersroom. Leg de bovenste laag erop en druk alles losjes op elkaar.

Snijd het gevulde gebak overlangs in 5 repen en snijd deze in steeds 4 petits fours.

Roer voor de bovenlaag een glad dun vloeibaar glazuur van de gezeefde poedersuiker met citroensap. Kleur het marsepein naar wens met een beetje levensmiddelenkleurstof lichtgroen en rol het uit tot een flinterdunne lap. Bekleed de taartjes ermee en bestrijk deze daarna strak met glazuur. Garneer met de kerstgarneringen.



Voeg bij het maken van glazuur eerst per 100 gram poedersuiker een 0,5 eetlepel citroensap toe en roer tot het een dikke, gladde massa is. Verdun deze al roerend met zoveel citroensap tot het glazuur vloeibaar is.